in

POREČ: Posvetimo 7. travnja – Svjetski dan zdravlja – svim zdravstvenim radnicima

Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije 7. travnja se svake godine obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Obilježavamo ga godinama i u Poreču raznim aktivnostima usmjerenim zdravlju i zdravim izborima, javljaju iz Zdravog grada Poreč.

Ove godine vas pozivamo, kao i SZO, da ga provedemo u miru svoga doma te da ovaj dan i one koji slijede posvetimo svojim zdravstvenim radnicima!

Dan zdravlja ove godine ima poseban smisao i tihu snagu jer gotovo da nema čovjeka koji u posljednjih mjeseci ne razmišlja intenzivno o zdravlju i ne strahuje od nove bolesti. Ima poseban smisao i zato što je ove godine što je SZO ove godine, ovaj dan posvetila zdravstvenim radnicima.

I baš ove godine, na Svjetski dan zdravlja svjedočimo globalnoj zdravstvenoj krizi svjetskih razmjera, koja je neke zemlje iznimno pogodila, zbog širenja virusa COVID 19 zbog čega je SZO proglasila pandemiju.

Zdravstveni radnici nose najveći teret pandemije. Rekli bi mnogi da im je to zvanje, posao, zanimanje! Istina, to im je izabrano profesionalno usmjerenje i stečeno zvanje. Ali nije samo to, svjedočimo i ovih dana da je zdravstvena struka zapravo životni poziv najvećeg broja svih profesionalaca koji su ga odabrali. I ova pandemija pokazuje da su zdravstveni radnici u svom biću pomagači. U ovim teškim danima kada bismo se svi željeli skloniti, zaštiti, čuvati svoje najmilije oni rade, izlažu se najvećim rizicima, brinu o oboljelima, ne povlače se, dapače umirovljeni liječnici i sestre u najvećem riziku dobi vraćaju se i pomažu te  i sami mnogi obolijevaju. Štoviše, u nekim zemljama tjednima rade u gotovo neljudskim uvjetima uz nevjerojatnu izloženost i napore. Najteže slike i događanja izvlače dostojanstveno na svojim leđima koncentrirajući se da i u vrlo stresnim uvjetima, u nedostatku opreme budu potpuno predani i da teško oboljelima posvete sve svoje znanje, energiju i pomoć koju im mogu pružiti.

Svjedočimo da su u ovoj pandemiji na prvoj liniji obrane, za njih nema povlačenja, nema ispoljavanja straha, dapače uloga im je da umiruju i ohrabruju sve nas druge. A realno gledajući i zdravstveni radnici su u konačnici samo ljudi. I oni imaju pravo na svoje strahove, ako ne za sebe, jer za sebe najmanje strahuju, a onda za svoje najbliže (djecu, obitelj, starije roditelje..). U ovakvim (ne)prilikama najčešće danima i u svijetu pa i kod nas u nekim većim zdravstvenim centrima danima ne idu svojim kućama , ne vide svoje najbliže jer moraju raditi, jer se boje da će ih zaraziti, satima su izloženi teškoj zaštitnoj opremi iz koje ne smiju izaći jer brinu o oboljelima i jer je nema dovoljno pa je moraju štedjeti.

Posvetimo stoga svim zdravstvenim radnicima poštovanje povodom 7.4. Svjetskog dana zdravlja ali i u svim danima koji slijede.

Sjetimo se da kada ih trebamo oni su tu za nas, budimo i mi za njih!

Ostanimo doma, poštujmo uputu o socijalnoj izolaciji, a posebno o samoizolaciji !

Jer mi možemo ostati doma, oni to ne mogu!

Od njih očekujemo kada smo bolesni da predano brinu o nama, držimo da bolestan čovjek treba biti centar njihova interesa i svijeta! Pomognimo im u tome!

Zdravstveni radnici svoju snagu, predanost i humanost tjednima pokazuju na djelu u izvanrednim i teškim uvjetima, zato pokažimo odgovornost, pomognimo im i

#ostanimo doma!

Zdravi grad Poreč

Jučer 3 naleta na divljač – Vozači budite oprezni!

Uskrs u duhu Covida-19 – Općina TAR-VABRIGA dijeli novčanu pomoć umirovljenicima