in

POREČ: Predavanje o raku prof. dr. med. Vesne Bjelić-Radišić, voditeljice Centra za dojke u Wuppertalu

Foto Grad Poreč

Poreč i ove godine obilježava Mjesec borbe protiv raka dojka organizacijom prigodnih javno-zdravstvenih aktivnosti, kako bi se podigla svijest o značaju redovitih pregleda i samopregleda, s ciljem otkrivanja i liječenja raka dojke u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Poseban gost predavač ove godine bila je renomirana stručnjakinja, prof. dr. med. Vesna Bjelić-Radišić, voditeljica Centra za dojke i Odjela za senologiju u Hospital Wuppertal u Njemačkoj te sveučilišna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Grazu u Austriji, kao i sveučilišni profesor na Sveučilištu Witten/Hredeecke u Njemačkoj. Dr. Bjelić-Radišić i osobno je vezana za Poreč, u kojem rado boravi, te je povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, odlučila u svoje slobodno vrijeme podijeliti sa zainteresiranim zdravstvenim djelatnicima te građanima svoju ekspertizu i znanja.

Nakon uvodnog predavanja zdravstvenim djelatnicima, dr. Bijelić-Radišić popodne je održala predavanje i za zainteresiranu javnost, u kojem je predstavila nove trendove u liječenju, s naglaskom na davanje terapije prije samog operativnog zahvata, kako bi se mogao pratiti njen učinak kako na tumor, tako i na „uspavane“ tumorske stanice.  Govorilo se i o rizicima za oboljenje unutar obitelji, te personaliziranom pristupu kod liječenja. Bilo je govora i o životnim navikama koje mogu pozitivno utjecati na smanjenje rizika od bolesti, kao i poboljšanja kvalitete života već oboljelima. Dodatno, govorilo se i o izazovima s kojima se žene susreću kod povratka u normalan život, posao i obaveze, kao i kroničnom umoru koji se javlja kao nuspojava nakon liječenja.

Predavanje je zaključeno porukom da je rak dojke bolest s kojom se živi i čiji je postotak izlječenja posljednjih godina znatno porastao.

Dr. Bjelić-Radišić održala je dan nakon i pojedinačne konzultacije s oboljelim sugrađanima.

Grad Poreč zahvaljuje se svima na odazivu, a posebno dr. Bjelić-Radišić koja je odvojila svoje slobodno vrijeme i podijelila svoje veliko stručno znanje kako bi pomogla našim sugrađanima i djelatnicima u zdravstvu, navodi se u priopćenju Grada Poreča.

Foto Grad Novigrad

Dječji tjedan u Novigradu bogat raznim aktivnostima za najmlađe

Foto KRSG Poreč

Porečke gimnastičarke vratile se pune medalja s međunarodnog natjecanja u Sloveniji