in

Porečka djeca razgovarala o emocijama i mentalnom zdravlju

Foto Zdravi grad Poreč - Djeca u talijanskoj školi

I ove  godine djeca su u porečkoj Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Parentin razgovarali o temama iz oblasti psihologije tijekom 15. Tjedna psihologije. Aktivnosti je osmislio i vodio školski psiholog, Goran Poropat. Teme koje je s djecom obrađivao prilagodio je dječjem uzrastu. Učenici od 1. do 4. razreda upoznavali su emocije kako bi bolje upoznali vlastito emocionalno funkcioniranje ali i ono svojih vršnjaka, roditelja i ljudi u okruženju uopće. Učenici su se imali priliku kreativno  izražavati istražujući boje emocija i vrijednost prijateljstva kroz upoznavanje emocija u odnosima.

Foto Zdravi grad Poreč - Djeca u talijanskoj školi
Foto Zdravi grad Poreč – Djeca u talijanskoj školi

Radionice su bile usmjerene dobrim vršnjačkim odnosima,  prepoznavanju emocija, usvajanju vještina kanaliziranja emocija i nenasilnog rješavanja sukoba.  

Viši  razredi škole uključeni su u radionice u kojima se razgovaralo o mentalnoj higijeni odnosno o mentalnom zdravlju mladih. S djecom se razgovaralo o tome kako mogu čuvati svoje mentalno zdravlje, tko su stručnjaci koji se bave zaštitom mentalnog zdravlja, kada i zašto ih potražiti, kako okolini dati do znanja da imaju teškoća, kako oni sami mogu činiti zdrave izbore kojima čuvaju svoje mentalno zdravlje tijekom rasta i razvoja. Tijekom radionica naglasak je stavljen na brigu mladih za sebe te o važnosti dobrih međuljudskih odnosa koji su zaštitni za djecu . Da bi rad s djecom bio dinamičniji i zanimljiviji u predavanja i radionice djeci viših razreda uključio se putem YouTubea popularni talijanski psiholog Luca Mazzucchelli  koji se profesionalno bavi međuljudskim odnosima.

Djeca su izuzetno dobro prihvatila ovaj način rada kao i ponuđene teme te se i ovoga puta pokazalo koliko je usvajanje socio-emocionalnih vještina i znanja važno za dječji rast i razvoj.

Zdravi grad Poreč i

školski psiholog Goran Poropat

Foto Općina Žminj

Opasno raskrižje ŽMINJU ide u povijest: Uskoro u prometu novi kružni tok kod Kalvarije

maska maskica korona covid

Istra u petak: Sve manje novozaraženih i tri preminule osobe