in

Predavanje Zaštita mentalnog zdravlja Novigrađana – Besplatna psihološka pomoć potrebna i značajna

Foto Grad Novigrad

U petak, 23. ožujka 2023.g. u prostoru Zajednice Talijana Novigrad održano je predavanje pod nazivom Zaštita mentalnog zdravlja Novigrađana. Psihologinje Patricia Radošić, Sara Findrik i Dajana Miloš prezentirale su građanstvu svoj višegodišnji rad u okviru projekata „Podržimo mentalno zdravlje“ i „Mala pomoć za bolje sutra“ udruge Zdravi Novigrad.

Projekt besplatne usluge savjetovanja za građane Novigrada i okolice „Podržimo mentalno zdravlje“ provodi se treću godinu. Patricia Radošić je u svom izlaganju govorila o razlici između psihoterapije i psihološkog savjetovanja, o počecima savjetodavne usluge u Novigradu, specifičnostima kroz godine realizacije projekta te o povratnim informacijama od strane korisnika usluge. Po statističkim podacima i rezultatima provedenog anonimnog upitnika, broj klijenata je svake godine veći kao i savjetovanja, a klijenti su vrlo pozitivno ocijenili uslugu i psihologinju, vrlo su zadovoljni postignutim ishodima, te smatraju da je besplatna usluga psihološke pomoći i podrške potrebna i značajna. Osim manjeg broja djece i dalje su većinski korisnici usluge žene, iako je muškaraca u 2022.g. bilo više od prethodne. Zbog građevinskih radova, tijekom prošle godine se savjetovanje odvijalo u prostoru Zajednice Talijana, a od početka ove godine ponovno se odvija u prostoru udruge, u Ribarničkoj ulici 16b, četvrtkom poslijepodne. Klijenti se obično jave pozivom te smsom na br. 099/3283777 ili mailom, samostalno, upućeni od strane liječnika, socijalnog radnika, nastavnika, stručnog suradnika ili po preporuci bivših klijenata.

Psihologinje Sara Findrik i Dajana Miloš već sedmu godinu provode aktivnosti s populacijom djece i roditelja u okviru projekta udruge „Mala pomoć za bolje sutra“. Sara Findrik je uz pomoć stručnih suradnica realizirala cikluse radionica za roditelje iz UNICEFovog programa Rastimo zajedno (za uzrast 0-3 godine), pa tako i Rastimo zajedno + za roditelje djece s teškoćama. Osim toga odrađena su i dva ciklusa Kluba očeva, Mini on line interaktivna predavanja u vrijeme izolacija zbog pandemije korona virusa i Klub roditelja nakon odrađenog programa. U programu je sudjelovalo ukupno 64 roditelja.

Sara Findrik je prisutnima predstavila novi projekt u 2023. godini pod nazivom „Mama mami, tata tati“. Radi se o 10 radionica sa svrhom poboljšanja mentalnog zdravlja roditelja djece najmlađe dobi (0 do 12 mjeseci). U projektu će sudjelovati i drugi stručnjaci iz specifičnih područja za taj uzrast djece kao što su savjetnica za nošenje i savjetnica za dojenje pa će tako roditelji imati stručno vodstvo i podršku pri odabiru najboljih opcija za svoju bebu.

Muzikoterapeutkinja Dajana Miloš prezentirala je svoje aktivnosti u okviru projekta „Mala pomoć za bolje sutra. Dajana Prisutnima je objasnila da iako se muzikoterapijske aktivnosti provode uz pomoć instrumenata i udaraljki ne radi se o tome da se nauči svirati, skladati ili pjevati već se instrumenti koriste na način da se njihovim korištenjem, te kombiniranjem ritma i zvuka postignu pomaci u savladavanju poteškoća u raznim područjima funkcioniranja, kao što su kognitivno-bihevioralno, socioemocionalno, motorika (fina i gruba), komunikacija itd. Dakle ciljevi muzikoterapije nisu ni estetski ni obrazovni, već funkcionalni. Dajana Miloš radi s djecom s teškoćama u dobi od 4 do 13 godina (dječaci), dakle vrtićkog i školskog uzrasta, dvaput tjedno zbog velikog broja djece (svako dijete ima 1 tretman tjedno po 30 minuta). Roditeljima djece s teškoćama je mogućnost takvog tipa stručne pomoći i podrške u Novigradu značajna jer im je uvelike olakšana skrb i praćenje djeteta budući da bi inače trebali djecu voziti u druge gradove. Kako nažalost trend porasta broja djece s teškoćama u razvoju i dalje opstaje (30 djece u novigradskim školama i 11 u vrtićima) aktivnosti u okviru projekta „Mala pomoć za bolje sutra“ su od velike važnosti kako zbog pružanja pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju tako i zbog rane intervencije i dijagnostike, ali i zbog podrške roditeljima djecom bez teškoća koje je svakim danom sve izazovnije. S obzirom na nedovoljan broj sudionika predavanja, ono će se ponoviti na jesen, prije početka projekta „Mama mami, tata tati“.

Izvor Grad Novigrad/Patricia Radošić

Foo Grad Novigrad - Velike pisanice krase prometna gradska mjesta

Ususret Uskrsu u Novigradu – Velike pisanice prijateljskih gradova krase središte grada

BUJE: Prijavite djecu na lutkarsku radionicu Lane Bitenc