in

S polica povučen omiljen proizvod od mesa. Ima bakteriju

Ilustracija - Foto Edoardo Soares/Unsplash

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda:  Kulen 55 VP, LOT 90061995 i LOT 90062876, upotrijebiti do 16.09.2023., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes. Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Podaci o proizvodu

Proizvođač: BERMES d.o.o., Zagorska 14, 10294 Donja Pušća.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod, objavio je Hapih.hr.

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Bolest prvenstveno pogađa osobe starije od 50 godina, trudnice, fetus u razvoju, fetnovorođenčad i druge osobe sa smanjenim imunitetom. Rizik od obolijevanja se može reducirati nadzorom nad sigurnosnim mjerama, koje sprječavaju kontaminaciju hrane sa L. monocytogenes u toku proizvodnje, pripreme i skladištenja hrane. Listerija je patogena je za ljude, domaće i divlje životinje, kod kojih izaziva teško oboljenje listeriozu. Putevi širenja infekcije su mnogobrojni, a najčešći su preko kontaminirane hrane i transplacentarni prenos sa majke na plod.

Hranom izazvane infekcije su veoma česte. Javljaju se sporadično nego i epidemično. Čak se i u veoma razvijenim zemljama, s dobrom kontrolom kvaliteta proizvodnje i distribucije hrane javljaju epidemije koje su posljedica korištenjem kontaminirane hrane, navodi portal Zavod za biomedicinu i dijagnostiku na web poveznici https://www.nalaz.org/v2/.

Foto di Hands off my tags! Michael Gaida da Pixabay

Radno vrijeme trgovina na Veliku Gospu. Većina ne radi, ali ipak će se naći neke koje će biti otvorene

buje

BUJE: Srijedom razgledavanje grada besplatno uz vodiča