in

Sunce kao (ne)prijatelj – U Poreču predavanja o koristima sunca, malignim bolestima kože i besplatni pregledi dermatologa

Prijatelj suncu - Poreč Trg slobode 21.09.2021. - Foto Tanja Kocijančić

Grad Poreč u partnerstvu s Općinom Malinska-Dubašnica provodi projekt “Prijatelj Suncu” ukupne vrijednosti 457.781 kuna, što je financirano u stopostotnom iznosu iz EU fondova. Kroz projekt radit će se na podizanju svijesti građana Poreča i Malinske o važnosti prevencije malignih oboljenja kože.

Predavanje na Trgu slobode – Foto Tanja Kocijančić

Partneri su u provedbi predvidjeli niz aktivnosti (radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta, predavanja/seminare te obilježavanje „Svjetskog dana Sunca“ s ciljem povećanja svijesti o važnosti prevencije malignih oboljenja kože, te poticanja svojih građane da pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom smanje rizik obolijevanja od ove sveprisutnije bolesti današnjice.

Trg slobode 21.09.2021 – Prijatelj suncu – predavanja – Foto Tanja Kocijančić

Pa je tako na porečkom Trgu slobode danas, 21. rujna, održan niz predavanja te likovne radionice za mališane osnovne škole.

Prvo je predavanje pod nazivom „Prevencija malignih bolesti kože“ održala dr. Sendi Matić, specijalistica dermatologije i venerologije iz specijalne bolnice Medico. Uslijedilo je zatim predavanje „Kako prehranom pripremiti kožu za sunce“ koje je održala magistra kliničkog nutrizionizma Nataša Škočibušić, također iz bolnice Medico.

Prijatelj suncu – Poreč Trg slobode 21.09.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Nakon toga građani su se mogli besplatno savjetovati s doktoricom o svojim problemima s kožom, te odmah dogovoriti savjetovanje u svom mjesnom odboru u okviru uspostavljenog savjetovališta za prevenciju malignih bolesti kože Grada Poreča koji s radom započinje već krajem ovog mjeseca.

Za djecu je organizirano likovno natjecanje koje su vodili likovni terapeuti. Aktivnost je zamišljena kao edukativno-kreativna radionica na kojoj su mališani učili kako štititi kožu od sunca. Predviđena je i nagrada u obliku paketa zaštitnih proizvoda za sunce. Sve je glazbom začinio porečki sastav Rezime Acoustic Trio.

Prijatelj suncu – Poreč Trg slobode 21.09.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Organizacija seminara je financirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Učenici iz potresom razorene Petrinja na odmoru u Zelenoj laguni

NA ISTOJ STRANI(CI): Novi projekt putem kojeg u Poreč stižu prvi bibliokombi i 100 događanja za mlade i djecu s teškoćama u razvoju