in

Tijekom 13 godina stotine Porečana prošlo kroz program „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“

Nordijsko hodanje/Ilustracija
Tijekom 13 godina stotine Porečana prošlo kroz program „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“
Foto Zdravi grad/Ilustracija

Grad Poreč i ove je godine u gradskom proračunu predvidio značajna sredstva za javne potrebe u zaštititi, očuvanju i unapređenju zdravlja.  Programi se realiziraju kroz sufinanciranje programa u zdravstvenim ustanovama, Instituta za poljoprivredu i turizam, programe Veterinarske bolnice, izgradnju i opremanje Opće bolnice u Puli, programe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i ostalo…Među brojnim projektima ističe se i već 13 godina aktivan program „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“.

Program se provodi s ciljem unapređivanja i očuvanja zdravlja i prevencije bolesti srca i krvožilnog sustava, te podizanja kvalitete života osoba srednje i starije životne dobi. Projekt je usmjeren na rizičnu populaciju: muškarci u dobi od 45 do 65 godina, dijabetičari, pretili, pušači, te na pretilu djecu. Aktivnosti su podijeljene na primarnu (prevencija pretilosti kod djece), sekundarnu (rad s rizičnim skupinama: hipertoničari, pretili, dijabetičari i pušači) i tercijarnu prevenciju (preboljeli infarkt ili kirurške intervencije na srcu).

U projekt je uključeno stotinjak korisnika s područja Poreča godišnje, a Grad program financira s 30.000 kuna svake godine.

U Domu zdravlja program počinje u savjetovalištu za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, gdje se svakog dana od 8 do 10 sati mogu javiti zainteresirani, po preporuci obiteljskih liječnika, koji popunjavaju upitnik kako bi se kroz odgovore došlo do njihove specifične potrebe, a to je više vrsta aktivnosti koje se provode u prevenciji npr. nordijsko hodanje, mršavljenje, prevencija visokog tlaka… Uz prevenciju vrši se i rehabilitacija pacijenata koji su imali neki od zahvata na srcu ili krvožilnom sustavu  pa im je potrebno postupno uvođenje u aktivnosti.

Aktivnosti koje se planiraju su edukacija djece i njihovih roditelja o zdravoj prehrani (primarna prevencija), grupni i individualni rad s pretilima, nordijsko hodanje i tjelovježba s grupama dijabetičara, hipertoničara i drugih s KV rizikom (sekundarna prevencija), edukacija, mjerenje tlaka, TT i TV, izračunavanje tjelesne mase, hodanje i vježbe pod stručnim vodstvom i kontrolom kinezioterapeuta (tercijarna prevencija).

Nositelj projekta su Istarski domovi zdravlja, Ispostava Poreč, odgovorne osobe u Domu zdravlja za provođenje programa su ravnatelj i glavna sestra, a u savjetovalištu sestre, priopćeno je iz Grada Poreča.

Izgorio stan u TARU

Očevid u tijeku: U Vrsaru noćas gorjela kuća

Vodnjanski tehnološki div planira zaposliti oko tisuću novih radnika

Vodnjanski tehnološki div planira zaposliti oko tisuću novih radnika