in

Tim vrhunskih znanstvenika na pragu revolucionarnog otkrića: ‘Korak smo bliže univerzalnom lijeku za sve vrste RAKA!’

Ilustracija

Novootkriveni dio našeg imunološkog sustava mogao bi biti iskorišten u izlječenju svih vrsta raka, objavili su znanstvenici. Naime, kako javlja BBC, tim sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uvjetima uništavaju stanice zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća te ostalih vrsta raka.

Ovo otkriće, objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Nature Immunology, do sada nije bilo testirano na pacijentima, no istraživači tvrde kako “ima ogroman potencijal”. Usprkos činjenici da je njihov rad u još ranoj fazi, poručuju kako je riječ o uzbudljivom otkriću.

Što su točno otkrili?

Imunološki sustav je prirodna obrana našeg tijela od infekcija koja također napada i stanice raka.

Znanstvenici su tražili “nekonvencionalne” i do sada neotkrivene načine na koji imunološki sustav prirodno napada tumore. Otkrili su T-stanice (T-limfocite) u našoj krvi. To su imunološke stanice koje mogu skenirati tijelo i procijeniti gdje postoji prijetnja našem zdravlju koju treba eliminirati. One bi se mogle iskoristiti za ‘napad’ na razne vrste tumora.

– Postoji šansa da bismo na taj način mogli liječiti sve pacijente oboljele od raka – izjavio je prof. Andrew Sewell za BBC. – Do sada nitko nije vjerovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-stanica bila u stanju uništiti više vrsta raka – istaknuo je.

Kako bi ta terapija funkcionirala?

T-stanice na svojoj površini imaju ‘receptore’ koje im pružaju mogućnost da ‘vide’ na kemijskoj razini. Tim iz Cardiffa otkrio je vrstu T-stanice i njezin receptor koji u laboratoriju ima sposobnost pronaći i ubiti široki spektar stanica raka uključujući one na plućima, koži, debelom crijevu, prostati, jajnicima, bubrezima i maternici.

Ono što je ključno, tijekom tog postupka normalna je tkiva ostavljao netaknutima. No, kako to točno radi za sada se još istražuje.

BBC ipak piše kako je ovaj specifični receptor T-stanice u interakciji s molekulom nazvanom MR1, koja se nalazi na površini svake stanice u našem tijelu. Smatra se kako upravo MR1 imunološkom sustavu javlja da se u nekoj stanici napadnutoj rakom nešto događa.

– Mi smo prvi koji smo opisali T-stanicu koja pronalazi MR1 u stanicama raka – to nitko nikada nije napravio – istaknuo je za BBC znanstvenik Garry Dolton.

Zašto je ovo značajno?

Liječenje raka T-stanicama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora jedan je od najznačajnijih doprinosa u borbi s tim smrtonosnim bolestima. Najpoznatiji primjer je CAR-T – personalizirana terapija koja se temelji na genetskoj modifikaciji imunoloških stanica pacijenata kako bi mogle prepoznati i napadati tumorske stanice.

CAR-T je ostvario zapanjujuće rezultate u nekim slučajevima – pacijentima koji su se nalazili na korak do smrti bolest je dovedena do kompletne remisije.

No, ova je terapija vrlo specifična i funkcionira u ograničenom broju vrsta raka gdje postoji jasna meta i put T-stanicama do bolesnih stanica. Također, ova vrsta liječenja nije se pokazala uspješnom u borbi s vrstama raka koji formiraju tumore nego samo protiv zloćudnih bolesti krvi poput leukemije.

Znanstvenici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T-stanica mogla voditi prema “univerzalnom” lijeku za rak.

Kako bi sve moglo funkcionirati u praksi?

Liječenje bi započelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Njegove T-stanice bi se uzele i genetski modificirale te tako reprogramirale kako bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, ‘unaprijeđene’ stanice bi se u velikim količinama ‘uzgajale’ u laboratoriju te potom ubrizgavale u pacijenta.

Isti takav postupak koristi se i u CAR-T terapijama. BBC ipak naglašava kako je ovo istraživanje za sada testirano samo na životinjama i stanicama u laboratoriju te će prije testova na ljudima morati biti provedene dodatne provjere.

Što kažu stručnjaci?

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u švicarskom Baselu poručuju kako ovo otkriće ima “veliki potencijal”. No, ističu kako je sada u vrlo ranoj fazi da bi se moglo govoriti o uspješnoj borbi sa svim vrstama raka. – Vrlo smo uzbuđeni zbog vijesti o imunološkim funkcijama ove T-stanice i potencijalnoj uborabi – objavili su.

Daniel Davis, profesor imunologije sa Sveučilišta u Manchesteru upozorava kako je ovo tek osnovna razina istraživanja te da znanstvenici nisu tako blizu proizvodnji lijeka za pacijente, ali ističe da je riječ o značajnom otkriću kako za napredak u načinu razumijevanja kako radi naš imunološki sustav tako i za buduće terapije.

Više na Jutarnjem…

Policija zaprima sve više prijava: Ne odgovarajte na razne oblike internetskih prijevara i ucjena!

Publika odabrala: Franka Batelić dobitnica nagrade publike za hit godine Cesarica