in

U keksima uvezenim iz BiH otkriven visok sadržaj kancerogenog spoja

Ilustracija Pixabay

U keksima porijelkom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za kojeg se procjenjuje da je kancerogen, piše Poslovni.hr.

Kako je jučer izvijestio europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keksi s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje.

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

hrvatskoj agenciji za hranu navode kako se akrilamid najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi.

“Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani.

Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom”, tumače u HAPIP-u.

Izvor Poslovni.hr

Žatika - Foto Vinistra

VINISTRA ovog vikenda u Poreču: Vinski vikend s najboljima vinima. Čeka vas 80 vinara

BUJE: Predavanje „Kaštel Rota u Momjanu” – O kulturnom turizmu govore Anna Fornaciari i Anastasia Fontanesi