in

U MORU JE ZDRAVLJE: Grupa Porečanki svakodnevno pliva – Neće ih zaustaviti ni zima ni kiša!

Plivačice na porečkom Picalu - Foto Tanja Kocijančić

Na Božić vam donosimo lijepu priču iz Poreča. Nije novost da mnogi plivaju i zimi, odnosno plivaju cijele godine, pa tako i u mjesecima kada većina nas neće staviti kupaći kostim nego debelu jaknu ili kaput. Pojedinačnih kupača može se vidjeti od sjevera do juga, ovisno tko u kojem dijelu grada živi. I ne samo u Poreču. A mi smo imali susret s grupom Porečanki – a zna među njima biti i muških – koje gotovo pa svakodnevno plivaju na jednoj od najomiljenijih plaža – na Picalu, odmah ispod teniskih terena. U dobi su od 30 do 60 godina, neke sa a neke bez djece, male ili pak odrasle.

Plivačice u Poreču u prosincu - Foto Tanja Kocijančić
Plivačice u Poreču u prosincu – Foto Tanja Kocijančić

Prigodno odjeveni u zimskom kaputu popričali smo s njima prije nego su krenule plivati. Bile su to Nena, Jadranka, Lea, Tanja, Klaudija, Danica, Mira, Kristina i Sandra. Nena nam je rekla da je prije tri godine na ovom mjestu sama plivala, a danas je to već grupica od njih deset do dvanaest. Ovisno o obavezama, poslu, djeci i svemu ostalome što treba uskladiti – neki su tu svaki dan, a neki svaki drugi. No, znaju se s joge i odatle je krenuo dogovor da zajedno plivaju. U ekipi s njima još su i Monika, Robert, Boris, Branka i najstarija Mira koja ima 78 godina.

Plivačice u Poreču u prosincu - Foto Tanja Kocijančić
Plivačice u Poreču u prosincu – Foto Tanja Kocijančić

I godina za godinom – sve ih je više. Nena veli da se uglavnom počinje zbog zdravstvenih problema, u njenom slučaju su to bila koljena, pa liječnici uvijek preporučuju plivanje.

Složile su se da nije lako ući u more koje je u četvrtak imalo osam Celzijevih stupnjeva, ali samo na početku bude malo zima. A onda zaplivaju i uživaju.

To ima svoje blagodati. Otkad plivaju cijele godine otkrivaju nam da nema bolesti, prehlada, upala grla, viroza…

Zajedno plivajući motiviraju jedni druge.

Danas, za Božić, imaju pauzu, jer je to dan za obitelj, ali već za sutra je pao dogovor…

Mogle su nam još puno toga reći o benefitima zimskog kupanja, ali ipak su bile u kupaćem kostimu i željele su što prije ući u more i odraditi svoju dnevnu rutinu.

Svima su poručile: “Probajte! Svakako preporučujemo!”

Plivačice u Poreču u prosincu - Foto Tanja Kocijančić
Plivačice na Picalu – Foto Tanja Kocijančić

suzana jašić marko londero

AgroTerra Istra – U Pazinu prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva

pexels bolnica korona covid

Istarski Stožer: Nažalost, ni Božić ne donosi lijepe vijesti