in

U Poreču hodanjem do zdravlja “Hodamo mi, za zdravlje svi!”

Foto Zdravi grada Poreč

Povodom nacionalnog dana zdravih gradova, koji se obilježava 20. svibnja, u Poreču će kroz čitav tjedan od 17. do 21. 5. 2022. biti organiziramo hodanje za zdravlje. Porečka aktivnost hodanja naziva  „HODAMO MI, ZA ZDRAVLJE SVI – CAMINNIAMO TUTTI PER LA SALUTE“ okupit će u ovom tjednu porečke vrtiće, škole i zainteresirane građane.

Gradsku aktivnost hodanja za zdravlje partnerski organiziraju Zdravi grad Poreč, Sportska zajednica grada Poreča i Grad Poreč sa svojim resornim odjelima u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa.

Hodat će sve porečke osnovne škole i to OŠ Poreč, OŠ Finida i TOŠ B. Parentin, SŠ M. Balota te porečki vrtići Radost, Paperino, Crvenkapica i 101 Dalmatinac. Ukupno će u ovom tjednu za zdravlje hodati 1500 porečke djece i 170 odraslih voditelja. Sa djecom će hodati njihovi učitelji, ravnatelji i stručne službe. Tjelesnu aktivnost i igre za djecu i mlade organizirat će stručni voditelj SZGP Zoran Jendrašić i dugogodišnji suradnik Zdravog grada Poreč i SZGP,  Vedran Vrus. Svi odrasli voditelji grupa djece i mladih dobit će prigodne poklon pakete Zdravog grada Poreč (zdravo gradske kape, staklene bočice za vodu, torbe…) dok će djeca dobiti prigodne balone, a od Grada Poreča osiguranu vodu, marendu i voće.

U subotu 21. 5.2022. očekujemo građane koji se će hodati za zdravlje na poznatoj trasi prelijepe porečke šetnice od Općinskog suda Poreč do ski lifta u Zelenoj Laguni. Osim što će hodati zainteresirani građani za hodanje u subotu već su se prijavili i naši hodači predstavnici Društva invalida Poreč te kluba umirovljenika Galija. Tijekom puta će uz hodače biti voditelji kineziolozi Zoran i Vedran, zaposlenici Zdravog grada Poreč, volonteri Društva invalida Poreč i Galije te naši stalni partneri i suradnici iz GDCK- Poreč.

Zdravi grad će građanima osigurati majice s dugogodišnjim zdravo gradskim sloganom „NAŠ IZBOR JE ZDRAV ŽIVOT“, dok će Grad Poreč za sudionike na cilju osigurati vodu i druženje uz topli obrok, uvijek ukusni grah. Naši kineziolozi Zoran i Vedran će također voditi tjelovježbu i hodanje za odrasle.

Hodanje je jednostavna i u brojnim istraživanjima dokazano jedna od najzdravijih aktivnosti za tjelesno i mentalno zdravlje. Tjelesna aktivnost nas osnažuje fizički i psihički.

Poreč ima iznimne resurse za hodanje i to  prekrasne šetnice, zelene površine,  plaže, igrališta , fitnesse na otvorenom i to je naša velika prednost. Druženja na otvorenom imaju poseban smisao i cilj. U takvim se aktivnostima ljudi povezuju u grupi, zajedno provode vrijeme na otvorenom, imaju od stručnjaka organizirano vođenu tjelesnu aktivnost… , učinak grupe i grupnih aktivnosti je uvijek poseban, važan, motivirajući za sve uzraste. Djeca i mladi u aktivnostima na otvorenom se dodatno zbližavaju u neformalnim uvjetima, kako međusobno tako i sa svojim nastavnicima, tjelesno se gibaju u vrijeme tehnoloških ovisnosti, sjedilačkog načina života i epidemije pretilosti.

Projekt zdravih gradova diljem svijeta usmjeren je podizanju svijesti o osobnoj i društvenoj odgovornosti za zdravlje svakog čovjeka i čitavih naroda. Među ostalim, usmjeren je promociji  zdravlja i zdravih životnih izbora kao i poticanju građana na korištenje zelenih površina u mjestima stanovanja kako bi kretanje postalo njihov izbor za fizičko i mentalno zdravlje.

 

Zdravi grad Poreč

 

 

Foto Teatar Naranča

“Hrvatska bajkovnica” za učenike porečkih osnovnih škola u utorak i srijedu

POREČ: Uspjeh Sonje Rajko na državnom natjecanju iz matematike