in

Važna obavijest HALMED-a: Povukli dva lijeka, postoji zamjena

Foto Pixabay

Obavijest o obustavi stavljanja u promet lijekova Dimtruzic 120 mg i Dimtruzic 240 mg tvrde želučanootporne kapsule

Agencija za lijekove i medicinske proizvode – HALMED- objavila je: Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijekova Dimtruzic 120 mg tvrde želučanootporne kapsule i Dimtruzic 240 mg tvrde želučanootporne kapsule, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi obustavu stavljanja u promet predmetnih lijekova.

Navedeni postupak provodi se na temelju Uredbe (EZ) br. 726/2004 Europskog parlamenta i Vijeća te odluke Europskog suda, koji se odnose na posebnu regulatornu zaštitu podataka te zaštitu od stavljanja u promet koju ima lijek Tecfidera, nositelja odobrenja Biogen Netherlands BV, a prema kojima generički lijekovi s djelatnom tvari dimetilfumarat ne smiju biti u prometu sve do isteka razdoblja posebne regulatorne zaštite podataka te zaštite od stavljanja u promet.

S obzirom na ograničene količine predmetnih lijekova koji se nalaze u prometu, Agencija za lijekove i medicinske proizvode je suglasna s obustavom stavljanja u promet od 24. veljače 2024. godine. Do navedenog datuma dozvoljena je opskrba lijekovima za pacijente čije je liječenje u tijeku, nakon čega se predmetni lijekovi više neće nalaziti u prometu u Republici Hrvatskoj, sve do isteka razdoblja posebne regulatorne zaštite podataka te zaštite od stavljanja u promet.

Na tržištu RH u prometu je dostupan lijek Tecfidera, stoga obustava stavljanja u promet lijekova Dimtruzic 120 mg tvrde želučanootporne kapsule i Dimtruzic 240 mg tvrde želučanootporne kapsule ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Pacijenti se o daljnjem nastavku terapije trebaju konzultirati sa svojim liječnikom. Sandoz d.o.o. o navedenoj će obustavi obavijestiti zdravstvene radnike, objavio je HALMED 23. siječnja 2024. u priopćenju.

Probijanje druge cijevi Tunela Učka - Foto Bina-Istra

Eurozastupnik Valter Flego: Želimo izgraditi željeznički tunel kroz Učku

marušići pršut kobasice

VIKEND U ISTRI: Veliko finale Luganigade uz Kroštoladu, rekreativno pješačenje i biciklijadu Gornjom Bujštinom