in

Velik odaziv u Poreču na „Hoditi i zdravi biti“: Nekoliko stotina šetača „preplavilo“ šetnicu do Zelene lagune

Foto Zdravi grad Poreč

Porečki hodači su u nedjelju, 21. 4., preplavili porečku prekrasnu šetnicu od Naftaplina do zelene lagune te odlučili uživati u suncu, tjelesnoj aktivnosti i druženju. Bila je ovo jedna od najposjećenijih aktivnosti hodanja koliko se u Poreču hoda u javnozdravstvenoj manifestaciji Hoditi i zdravi biti. U nedjelju je u Poreču tako hodalo više od 600 hodača na veselje svih organizatora.

Porečki hodači su se okupljali već prije 9 sati na Naftaplinu. Lijep nedjeljni sunčan dan  izmamio je u prirodu velike i male. Tražila se majica više za upotpuniti kolekciju majica u raznim bojama iz prethodnih manifestacija HODITI I ZDRAVI BITI. Bilo je tu tradicionalno mladih obitelji s djecom u kolicima. Roditelji su tražili najmanje majice za djecu koja hodaju i koja su simpatično trčkarala i hodala u njima, a ona najmanja s majicom svezanom u čvor jer su im majice bile kao haljinice. Najmlađa „hodačica“ u kolicima sa svojim roditeljima bila je dvomjesečna djevojčica. Sva djeca su dobila i zdravo gradske žuto plave balone koje su napuhala i nosila čitavim putem. Uključili su se hodači svih dobnih skupina, oba spola. Hodali su stariji građani, osobe s invaliditetom, mladi, čitave obitelji, srednja životna dob, porečki rekreativci. 

Porečki organizatori su s veseljem ugostili, također već tradicionalno,  i 10 tak hodača s voditeljicom  iz Doma za odrasle osobe Brkač , među kojima i svoje prijatelje i sugrađane Porečane koji su štićenici istog Doma.  Isto tako,  također tradicionalno s hodačima su se razonodili i  kućni ljubimci. Miroljubivo su hodali zajedno njemački ovčari, pudlice, simpatični psići mješanci i drugi.

Odrasli hodači su na startu u redovima  čekali da provjere krvni tlak koji su mjerile medicinske sestre Doma za starije i nemoćne, Dragica Šuran i Irena Deltin. Ovo je uvijek prilika da se identificiraju i neki povišeni tlakovi te građani dobronamjerno upute svojim liječnicima u nadzor i na kontrolu krvnog tlaka.

Predivan porečki lungomare od Suda do Zelene Lagune preplavila je umirujuća boja lavande na majicama u okviru proljetnog zelenila te mamila uzdahe i divljenje te fotografiranje  usputnih prolaznika, biciklista među kojima i stranaca. Na kraju veselog puta prepunog aktivnosti, smijeha, priče i druženja , tjelovježbe uz more, kraj Ski lifta  sve je hodače dočekao ukusan ručak kojeg je osigurao Grad Poreč-Parezno, već uobičajeno grah i voda.  Ručak je to kojeg slasno jedu svi, baš kao na pikniku u prirodi , od najmanjih do najstarijih, a mnogi hodači traže i ponovljenu porciju.  Nakon ručka veliki i mali imali su i dodatnu zabavu i priliku okušati se u zabavnoj igri cornhole na tratini u zelenoj laguni.

Zdravi grad kao nositelj organizacije za Poreč zahvaljuje gradonačelniku Lorisu Peršuriću koji svesrdno podržava ovu manifestaciju svih godina u Poreču te svaku trasu hoda zajedno s građanima Poreča i gostima. Jednako tako daje osobnu podršku organizaciji te se uključuje, hoda, vježba i srdačno druži s hodačima kroz čitavo jutro. Tako je bilo i ove godine. Hvala svim drugim partnerima, resornom gradskom odjelu pročelnice Tihane Mikulčić i svim drugim predstavnicima grada koji su hodali sa nama.  Jednako tako hvala našim vedrim kineziolozima Zoranu Jendrašiću i Vedranu Vrusu koji vode kolonu i tjelovježbu i tako tjelesnu aktivnost čine  primjerenu svima, poručuju iz Zdravog grada.

Ove godine vježbe je sa njima vodila fizioterapeutkinja Doma za starije i nemoćne Poreč, Sanja Milohanić.

-Hvala svim našim projektnim partnerima i to Domu za starije i nemoćne osobe Poreč koji se uključio sa svojim medicinskim sestrama i fizioterapeutkinjom  te voditeljima ustanove, Crvenom križu Poreč jer se uključio sa svojim djelatnicima, volonterima i vozilom, Društvu invalida Poreč čiji članovi hodaju kao najranjivija skupina čitavom trasom dok volonteri DIP-a hodaju u pratnji i na raspolaganje stavljaju svoje kombi vozilo, Klubu umirovljenika Galija čiji članovi promoviraju hodanje i hodaju sa nama, hvala Sportskoj zajednici Grada Poreča na suorganizaciji i Vita leviI na uvijek atraktivnoj, besplatnoj vožnji turističkim vlakićem za sve hodače iz ranjivih skupina i obitelji s malom djecom na povratku. Hvala našem sugrađaninu Robertu Poropatu koji je za ovu priliku puštao glazbu kraj Ski lifta za dodatni ugođaj, dodaju iz Zdravog grada.

Porečki „Hoditi i zdravi biti“ svake je godine iznova atrakcija i jedva dočekana aktivnost za druženje, hodanje, ručak i dobro osmišljenu zabavu u prirodi na kojoj se miješaju sve dobne skupine u zajedničkoj zabavi.

Sve fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici na linku: https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid0UoPrQ4AM8Wicz41i8a9UsUougqdmTNBcm2vpApt1fmtDwKHh2Sr6Q4LxnKRPpgFyl?notif_id=1713779267701256&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

policija

S više od 2 promila izazvao prometnu nesreću: Zabio se u betonski zid dvorišta

policija pješački prijelaz prometni policajac

Istarska policija za utorak najavila prometnu akciju u cilju zaštite pješaka