in

Velika fešta za porečke dobrovoljne davatelje krvi – na prijemu kod Predsjednice ENI PRODAN

Na sam Dan davatelja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Poreč održalo je svečanu sjednicu za darivatelje uz podjelu zahvalnica i prigodnu zakusku. Na sjednici bio je prisutan i dogradonačelnik Elio Štifanić, koji je pozdravio prisutne riječima hvale. U ovoj godini Poreština ima čak 77 jubilaraca.

-Imamo i jednog darivatelja koji  ide u utorak na prijem kod Predsjednice RH – Eni Prodan, a imamo jednog i za iduću godinu. Među njima je i njegov brat Goran Prodan. Inače na prijem kod Predsjednice idu darivatelji – muškarci sa 100 i više poklonjenih doza krvi, te žene sa 75 poklonjenih doza krvi, naglasila je ravnateljica Crvenog križa Vesna Janko Finderle.

Ove godine Crveni križ Poreč organizirao je do sada 11 akcija darivanja krvi (u planu su još 3 akcije do kraja godine), na koje se odazvalo 805 osoba. Od toga je 729 ostvarenih doza i 35 prvodavaoca.

-Jako nam je važno pridobiti mlađe darivatelje, te se veselimo novim prvodavaocima. Plan nam je do kraja godine prikupiti 830 doza, te planiramo ostvariti 200-tinjak doza u te tri akcije i nadamo se visokom prekoračenju plana. Statistika Županije nam ide u korist gledajući, jer smo do kraja kolovoza u plusu smo prema dosadašnjem zacrtanom planu. Gledajući statistiku odbijanja radi zdravstvenih razloga, na viskom smo drugom mjestu, što znači da imamo veliki odaziv naspram realizacije. Plan akcija za sljedeću godinu je čak 15 akcija, i dalje i u popodnevnim satima ali i subotom da povećamo odaziv, objasnila je ravnateljica.

Radit će i dalje na promociji darivanja krvi, tj. na edukacijama u srednjim školama za završne razrede i raznim nagrađivanjima kroz popuste u trgovinama, beauty centru, poklonima kao znak pažnje za prvodavaoce, ali i razne poklone za sve one koji dođu na akciju.

-Tradicija se nastavlja tako da imamo i plaćene marende za sve darivatelje. Kako tehnologija napreduje i mi smo se prilagodili, tako da osim poziva na akciju i dopisnica, svaki darivatelj dobije i poziv/ podsjetnik za akciju kroz sms poruke, zahvaljujući Infobipu. I ove godine sufinanciramo izlet za naše darivatelje, te ih vodimo 8. listopada  u Njemačku, u dvorce Bavarske, Bit će ih čak 95.

Da napomenem da imamo 771 aktivnog darivatelja, te 2.743 pasivnih,istaknula je Janko Fiderle.

Zašto je baš 25. listopada Dan dobrovoljnih darivatelja krvi?

Dana 25. listopada 1953. godine u Sisku održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa stoga je taj dan proglašen  – Danom dobrovoljnih davatelja krvi. Otada pa sve do danas, Hrvatski Crveni križ prema navedenim načelima u suradnji s transfuzijskim službama organizira redovite akcije prikupljanja krvi.

-Trenutno organiziramo akcije uz pomoć KBC Rijeka – odjela transfuziologije. Darovati krv ne znajući ime i prezime primatelja krvi, poklanjati kod svakog davanja dio svoga tijela za život drugog čovjeka je nešto najplemenitije što čovjek čovjeku može dati, zaključila je ravnateljica.VIŽINADA: Franko Geržinić osvojio zlatnu medalju na državnom prvenstvu Sveti Hubert

POREČ – Poziv darivateljima na akciju – Traži se krvna grupa A+!