in

Župan Miletić na konferenciji o uspjesima poduzetnika Istre i Kvarnera

„Nove tehnologije i inovativnost poduzetnika Istre i Kvarnera“ bila je tema danas održane konferencije u hotelu Milenij u Opatiji, na kojoj je sudjelovao istarski župan Boris Miletić. Konferencija je namijenjena poslodavcima, poduzetnicima, članovima Hrvatske udruge poslodavaca iz Istarske i Primorsko-goranske županije te predstavnicima lokalne, regionalne i državne vlasti.

Boris Miletić

U sklopu programa, predstavljeni su uspješni primjeri implementacije novih tehnologija i održivog razvoja iz perspektive eminentnih poduzetnika i stručnih institucija s područja Istre i Primorsko-goranske županije.

Okupljenima se na otvaranju konferencije obratio istarski župan Boris Miletić, istaknuvši kako je početak svake uspješne poslovne priče marljivi rad i kontinuirano ulaganje truda.

– Kada me pitaju zašto je Istra uspješna, kažem da je to zbog njenih marljivih ljudi, sve počinje od toga, kao i činjenice što smo odavno shvatili kako smo premali da bi bili prosječni. Ono što mogu lokalne i regionalna vlast napraviti da potaknu i daju doprinos gospodarstvu je svakako digitalizacija uprave, na način da javne usluge postanu dostupne online, kako bi što više olakšali poslodavcima, ali i ostalim našim građanima, rekao je župan Miletić istaknuvši i kako je Istarska razvojna agencija prva tog tipa koja je osnovana u Hrvatskoj, a koja je od samih početaka pružala financijsku podršku poduzetnicima i onima koji su to tek postajali.

– Primjer je upravo INFOBIP koji je krenuo iz inkubatora županijske razvojne agencije IDA-e da bi danas postao svjetski ICT div. Istarska županija će i dalje kroz subvencije i razne potpore za poduzetnike poticati poslodavce, a posebno START-upove koji u svome poslovanju nude i koriste pametna digitalna rješenja. Također, moramo raditi na jačem povezivanju obrazovanja i gospodarstva. Javni sektor treba kontinuirano osluškivati onaj privatni i činiti sve što može da bi bio uspješniji te se fokusirati na stvaranje zajednice u kojoj radnici ostaju živjeti, zaključio je istarski župan.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan izjavio je da hrvatski poslodavci predstavljaju hrvatsko gospodarstvo, stoga je njihov cilj pomoći svojim članovima, čime se ujedno pomaže i hrvatskom gospodarstvu, lokalnim zajednicama i društvu u cjelini.

– Naš cilj je povećati konkurentnost kako bi riješili problem nezaposlenosti, ali i dio drugih strukturnih problema u Hrvatskoj. Naravno, tražimo reforme, ali one reforme koje će omogućiti Hrvatskoj brži razvoj i hvatanje koraka sa razvijenim zemljama Europske unije. HUP će dati naglasak razvoju svojih članica u svim regijama Hrvatske, za što je nužna decentralizacija države, ali i samog HUP-a, naglasio je Furjan.

U uvodnom dijelu okupljenima su se obratili i ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, dok je ulogu moderatora konferencije preuzeo direktor Regionalnog ureda HUP-a Rijeka Nenad Seifert.

Izvor Istarska županija

VIŽINADA: Načelnik Ferenac primio odlične učenike

ROCK VERZIJA pjesme “Bomba baccalà” Serđa Valića i Petra Banka