in

Županija dodijelila nagrade natječaja In Histria Verba manent – Talijanski, jezik, identitet

Dodijeljene nagrade u sklopu umjetničko-književnog natječaja „In Histria Verba manent: Talijanski, jezik, identitet“

U Multimedijalnom centru u Rovinju jučer su dodijeljene nagrade učenicima srednjih škola Istarske županije koji su sudjelovali na umjetničko-književnom natječaju „In Histria Verba manent: Talijanski, jezik, identitet“. Prvo izdanje ovog Natječaja vezano je za XX. Tjedan talijanskog jezika u svijetu „Talijanski između riječi i slike: grafiti, ilustracije, stripovi“ te je postao djelom događanja posvećenih 700.-toj godišnjici smrti Dantea Alighierija.

– Radi se o Natječaju koje je, pod pokroviteljstvom Istarske županije, pokrenulo županijsko Vijeće talijanske nacionalne autohtone zajednice s ciljem zaštite, promocije i valorizacije talijanske povijesne i kulturne baštine na području povijesno naseljenom talijanskom nacionalnom zajednicom, podupiranja odgoja i obrazovanja na materinjem talijanskom jeziku te poticanja nastave/učenja talijanskog jezika kao jezika društvene sredine, istaknuo je predsjednik Vijeća Gianclaudio Pellizzer.

Na Natječaj su se mogli prijaviti svi učenici srednjih škola Istarske županije i Talijanske srednje škole u Rijeci, a isti je bio podijeljen u dvije kategorije – srednje škole s nastavom na talijanskom jeziku i srednje škole s nastavom na hrvatskom jeziku na temu Književnosti i Vizualne umjetnosti. Nagrade su se dodijelile u sklopu redovne sjednice Vijeća talijanske nacionalne autohtone zajednice Istarske županije na kojoj je, uz brojne članove i uzvanike, sudjelovala i zamjenica župana Jessica Acquavita.

– Naša nacionalna zajednica je živahna i aktivna što pokazujemo na mnogo načina, pa i s ovime natječajem za koji mi je drago da je rezultat suradnje Vijeća, Županije i obrazovnih ustanova. Sigurna sam da je ovo prvo izdanje tek početak nečega što će postati tradicionalnim događajem u godinama pred nama. Aktivnosti kojima uključujemo našu djecu i mlade, našu budućnost, dragocjene su za našu nacionalnu zajednicu i zato hvala organizatorima, školama i nastavnicima, a djeci iskrene čestitke, kaza je zamjenica župana. – Putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, Istarska županija je dodijelila 7 nagrada, odnosno ukupno 4.100 kuna, s ciljem da se mlađim generacijama približi talijanski jezik i kultura potičući umjetničku kreativnost kroz primjenu jezičnog znanja, naglasila je v.d. pročelnica Tea Batel.

Nagrađeni učenici na umjetničko-književnom natječaju „In Histria Verba manent: Talijanski, jezik, identitet“ su: Lavinia Jelena Terzić (III) SMSI Rovinj-Rovigno Annabella Škobo (IV) SMSI Dante Alighieri Pula – Pola Debora Aničić (II) SMSI Dante Alighieri Pula – Pola Kiara Maurović (III) SMSI Rovinj – Rovigno Lana Lukić (III) SMSI Leonardo da Vinci Buje – Buie.

Izvor Istarska županija

Krenula ŽMINJSKA ŠTUORIJA – Već sedmu godinu predstavlja ljepote i znamenitosti Žminjštine

cijepljenje-žatka-poreč

ISTRA – Stožer poziva na javno cijepljenje