in

BUJE/GROŽNJAN: U četvrtak i nedjelju obilježavanje 120. godišnjice Parenzane

Foto TZ Buje

Prigodnim programom obilježit će se 120. godišnjica otvorenja Parenzane, željezničke pruge koja je iz Poreča putovala preko Buja i okolnih mjesta do Trsta . Manifestaciju zajedno organiziraju turističke zajednice Buja, Grožnjana i Oprtlja. U četvrtak, 15. prosinca, u Galeriji ‘Foyer’ u Bujama otvorit će se prigodna izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu Parenzane.

U nedjelju, 18. prosinca, održat će se pješački pohod Parenzanom i MTB biciklijada Parenzanom, oba sa startom u Bujama u 11 sati. Mjesto okupljanja u 10.30 sati je bivša željeznička postaja u Bujama.

Pješački pohod Buje – Grožnjan – Buje dug je 12 kilometara, a biciklijada Buje – Grožnjan- Livade – Buje 40 kilometara. Prije starta planiran je nastup Limene glazbe Zajednice Talijana Buje.

Sudionici će se putem moći okrijepiti u Bujama, Tribanu, Grožnjanu i Livadama, a Kristian Marušić zasvirat će im u tunelu Sv. Vid, prije dolaska u Grožnjan. Na odmorištu Grožnjan za zabavu će se pobrinuti Trio Šaltin.

Predviđen je također posjet muzeju Parenzana u Livadama. Sudjelovanje je besplatno.

Kako piše na web stranici TZ-a Buje, prije 120 godina, 15. prosinca 1902. godine, relacijom Buje-Poreč prvi je put prošao vlak, vozeći tada novom uskotračnom željezničkom prugom Parenzanom. Time je puštena u promet druga dionica spomenute pruge koja je spajala Trst i Poreč. Ukupno duga 123 kilometra, vijugala je kroz zelene pejzaže Istre i povezivala 33 istarska mjesta.

U posljednjih desetak godina dijelovi Parenzane preuređeni su u pješačku i biciklističku stazu, jedinstvenu po vijaduktima, tunelima i željezničkim postajama sačuvanim duž trase, još iz vremena kada je njome svakodnevno tutnjila mala lokomotiva.

Centar za mlade „Alarm” Pazin organizira završnu produkciju u projektu „ZaMe – za aktivne mlade”

radovi cesta ilustracija Foto di StockSnap da Pixabay

SRIJEDA, 14.12.: Zatvara se cesta TAR-ROŠINI