in

NOVIGRAD: Bogat program povodom Dana planeta Zemlje – Hoditi i zdravi biti, eko akcija, predstava za djecu…

Mališani iz vrtića nastavit će tradiciju sadnje stabala u režiji TZ-a 

U Novigradu su ovoga vikenda pripremili niz događanja kojima će obilježiti 22. travnja, Dan planeta Zemlje.

Program obilježavanja započinje u petak u 11 sati, kada će u dvorištu dvaju novigradskih dječjih vrtića mališani zasaditi stabla voćaka i tako dati svoj konkretan doprinos očuvanju prirode. Riječ je o tradiciji koja se na inicijativu novigradske Turističke zajednice provodi već duži niz godina, a u okviru koje su na taj način već zasađena stabla tamarisa na području Rivarele i crnogorične stablašice u Parku Novigradske biskupije. Sadnice će i ovoga puta priskrbiti TZG, u sadnji će mališanima pomoći djelatnici komunalnog poduzeća Neapolis te gradonačelnik Anteo Milos i direktorica TZ-a Vesna Ferenac.

U subotu će se Novigrad, uz nekoliko drugih istarskih gradova, pridružiti prigodnoj županijskoj manifestaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ pod nazivom Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando. Novigradski pješački pohod dug je 10 kilometara, start i cilj je u Kastaniji/Pineti, kod novigradskog Moto kluba Pirates, a sudionike pored zdrave šetnje očekuju i besplatne majice s logom manifestacije te druženje i okrijepa po povratku. Bit će tu i predstavnici Crvenog križa koji će svim zainteresiranima besplatno mjeriti tlak i šećer. 

U subotu će se na dvije lokacije provoditi i eko-akcije čišćenja okoliša: Sportsko-rekreativni klub podvodnog ribolova Erik Radin provest će tradicionalnu akciju čišćenja podmorja u priobalju starogradske jezgre, dok će mještani Dajle eko-akciju provesti na nekoliko lokacija na području svojega naselja. 

Dan našeg planeta u večernjim satima subote prigodnim programom za sve uzraste obilježit će i u CMIK-u. Od 18 sati pulski Teatar Naranča priprema prigodnu kazališnu predstavu za djecu Recikloman spašava budućnost, dok oni nešto stariji od 20 sati mogu pogledati dokumentarni film Greta (I’am Greta), o globalno poznatoj ekološkoj aktivistici Greti Thunberg. Ulaz na oba ova događanja je slobodan.

I naposljetku, bogat eko-vikend u znaku Dana planeta Zemlje zaključit će nedjeljna eko-akcija na koju su pozvani svi zainteresirani. Okupljanje je u 9 sati ispred Lovačkog društva Patka u Bužiniji, odakle će se u društvu lovaca krenuti u skupljanje otpada po novigradskim šumama. Nakon odrađenog posla slijedi zajednički ručak.

brzina foto policija mup akcija

Radari u Istri u petak 21. travnja 2023. – Ima ih čak 19!

Foto OŠ Finida Poreč

POREČ: Učenici Finide osvojili čak 10 medalja na istarskom natjecanju u atletici