in

Na prepunoj rivi otvoren turnir u lovu na veliku ribu TUNISTRA – Offshore World Challenge Poreč

Natjecatelji/Foto Manuel Paljuh

Na porečkoj rivi, uz stotine okupljenih, službeno je u srijedu navečer otvoreno jubilarno peto izdanje TunIstre – Offshore World Challenge Poreč 2019. Ovogodišnje izdanje održava se do 7. rujna, a sudjelovat će pedesetak ekipa iz deset zemalja. Uz sportski dio, najavljeno je otvorenje nikad bogatijeg Tunalicious Street Food Festivala koji će svim posjetiteljima mirisima i okusima dodatno dočarati tjedan kraljice Jadranskog mora u Poreču.

Najveće natjecanje u lovu na veliku ribu na Jadranu, kao međunarodni turnir, svrstalo se u skupinu International Big Game Eventsa i Hrvatsku dodatno pozicioniralo na svjetskoj karti big game fishinga. Natjecatelji se pobjedom na turniru kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo u Queposu u Kostarici, koje će se održati u travnju 2020. godine, a pobjednik osvaja pehar i vrijedne nagrade.

Peto izdanje TunIstre službeno je otvorio Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, koji nije mogao sakriti zadovoljstvo što je Poreč i ove godine domaćin priznatog natjecanja. „Offshore World Challenge jedno je od onih događanja koje smo svi mi zavoljeli u kratkom roku. Pruža nam priliku upoznati bogatstva koje naše more ima, ali i iz prve ruke sudjelovati u odličnom sportskom duhu i entuzijazmu svih natjecatelja“, rekao je Peršurić.

Prilikom otvaranja turnira predstavljene su natjecateljske ekipe iz raznih zemalja poput Italije, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Njemačke, Srbije, Rusije, Ukrajine i drugih. Na svečanoj ceremoniji na rivi sudjelovali su i pomoćnik ministra Ante Mišura iz Ministarstva poljoprivrede, Uprava ribarstva, pomoćnik ministra Anđelko Petrinić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprava pomorstva, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik te mnogi drugi uvaženi gosti.

Posebne atrakcije trodnevnog natjecanja u lovu na veliku ribu su zajednički polazak brodova u jutarnjim satima te zanimljivo i napeto vaganje dnevnih kapitalaca na rivi u večernjim satima. „Posjetitelji iz godine u godinu pokazuju sve veću zainteresiranost, a to samo potvrđuje kvalitetu turnira. Ove smo godine zbog lošeg vremena iznimno ostavili otvorene prijave do zadnjeg trenutka da bi nam se stigle pridružiti ekipe iz Italije koje su na putu. Očekuje nas zanimljiv turnir i zahvaljujem svim ekipama i uzvanicima na sudjelovanju“, istaknuo je Franko Čerin, glavni organizator i predsjednik ŠRK-a Big Game 4Tuna.

Ovogodišnja kvota za natjecanje koju propisuje Ministarstvo poljoprivrede iznosi 1543,92 kilograma, propozicije natjecanja nalažu da se iz mora ne smije izvaditi tuna lakša od 40 kilograma, u suprotnom se dobivaju kazneni bodovi. Ostatak natjecanja odvija se po tzv. catch&release principu, prema kojem se riba po ulovu neozlijeđena pušta u more. Svaki je ulov potrebno dokumentirati videosnimkom, na temelju koje suci, kada utvrde da je ulov regularan, dodjeljuju bodove.

Tunalicious Street Food Festival

Na svečanom otvorenju petog izdanja TunIstre najavljen je i Tunalicious Street Food Festival, koji se ove godine održava od 5. do 7. rujna. Brojna jela od tune privući će sve gurmane i ljubitelje specijaliteta pripremljenih od kraljice Jadranskog mora, plavoperajne tune. Na cornerima poput Tuna Bites Bara, Sushi Bara, Tuna & Sea Food Bara, Burger Bara i mnogih drugih, iskusni će chefovi pripremati delicije od netom ulovljene tune i drugih svježih namirnica. Da bi doživljaj bio potpun, atmosferu će svakog dana upotpunjavati DJ i bendovi koji će rasplesati publiku nakon vaganja ulova na rivi. Tako će 5. rujna na pozornicu stići zagrebački sastav The A!, a u petak, 6. rujna, do dugo u noć posjetitelje će zabavljati rabački Side Effects. Vrhunac festivala održat će se zadnji dan, 7. rujna, kada će na pozornicu stati popularni i nagrađivani bendovi Pavel i Silente. 

Organizatori ovog nezaboravnog tjedna u Poreču su Športski ribolovni klub Big Game 4Tuna, koji stoji iza natjecanja u lovu na veliku ribu, i tvrtka MPG, koja organizira ostale popratne događaje, dok je glavni sponzor najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera.

Više informacija o samom natjecanju zainteresirani mogu pronaći na službenoj web i Facebook stranici Biggame4tuna.hr, a o popratnom zabavnom programu i Tunalicious Street Food Festivalu na Tunaliciousporec.com te na službenoj Facebook stranici Tunalicious Street Food Festivala.

Porečki odbojkaški klub dogovara suradnju s Cannesom – ciljevi osvajanje naslova prvaka Hrvatske i razmjena igrača

decumanus tanja kocijančić

POREČ: Ponovno rast turističkog prometa – noćenja više za 2 posto, u plusu i privatni smještaj