in

POSLJEDICE BREXITA: Pula ostaje bez 20 milijuna eura od 30.000 gostiju festivala Outlook i Dimensions

Foto: Dimensionsfestival.com

Portal Poslovni.hr objavio je da iduće godine Pula ostaje bez tridesetak tisuća stranih gostiju koji dnevno troše stotinjak eura, mahom Britanaca, izvođača, organizatora i posjetitelja dva svjetski poznata glazbena festivala Outlook i Dimensions, koji će ove godine imati svoje zadnje izdanje, kako je u utorak objavio britanski organizator NVS Music Group.

Iako se nastavljaju ostala glazbena događanja koja na toj i ostalim lokacijama u Puli organizira tvrtka Pozitivan ritam, ujedno lokalni partner Britanaca, u gradu nisu sretni, jer su festivali odigrali važnu ulogu u promociji Pule i razvoju lokalnoga gospodarstva.

Zbog toga su u službenom priopćenju istaknuli da će poduzeti sve što je u njihovoj moći da odluka o odlasku Outlooka i Dimensionsa ne bude konačna. No, kako neslužbeno doznajemo, konačan ishod ovisi o puno više faktora, od Brexita i ponašanja britanskog tržišta pa do potpora na državnoj razini, objavio je Psolovni.hr. 

Organizatori festivala nisu se javno izjasnili zašto planiraju ugasiti Outlook, koji se ove godine u Puli održava 11. put, te Dimensions koji će imati deveto izdanje. Uz datume objave prvih imena koja će nastupati na zadnjem izdanju obaju festivala, napominju da će “sigurno biti vrijedno posjeta i pamćenja, s obzirom na to kako se radi o posljednjem izdanju festivala na toj lokaciji.”

Poslovni.hr nije dobio dobio odgovor britanskog organizatora na upit hoće li se festivali nastaviti na nekoj drugoj lokaciji u Hrvatskoj ili nekoj drugoj destinaciji i zbog čega odustaju od Pule. 

Iz Pozitivnog ritma također nisu mogli odgovoriti na ta pitanja, jer su oni kao lokalni partneri tek zaduženi za logistiku i provedbu festivalski događanja. Navode tek kako ove najave nemaju veze s ovoljetnim posebnim izdanjem njihova festivala Seasplash koje seli iz Pule u Šibenik, te ističu kako Pula ostaje i dalje njihova centrala, uz Seasplash Summer Club, Slurp festival, klub Kotač i ostale programe.

Kad su u pitanju Outlook i Dimensions, neslužbeno se doznaje da je ove godine pala prodaja ulaznica najviše zbog neizvjesnosti oko Brexita pa je organizator vijest o zadnjem izdanju festivala odlučio pustiti kako bi potaknuo prodaju ulaznica i osigurao financijsku održivost.  Organizacija takvih manifestacija inače je skupa, a na Fortu Punta Christo, iako se plaća minimalna koncesija Puli, dodatan izazov je što nema struje i vode, kao ni ograde koju zamjenjuju zaštitari.

Zadatak organizatora je smanjiti visoke troškove, te povećati prihode koji su u zadnje dvije godine zbog lošeg vremena navodno pali jer je bila manja potrošnja na  lokaciji. Stoga se u narednim mjesecima očekuju pregovori na svim razinama, uključujući HTZ koji im je lani isplatio 50 tisuća kuna potpora, više nego upola manje nego godinu ranije, te čak sedam puta manje nego 2015. godine, kad su pulski festivali bili svrstani u Top događanja.  U Puli se nadaju da ovo neće biti finalna odluka, objavio je portal Poslovni.hr.

 

Vrsar: Uskoro obnova Dječjeg vrtića “Tići”

TKO ĆE ODGOVARATI? Iz EU fondova nije iskorišteno 60 milijuna kuna za gradnju sustava vodoopskrbe Istre