in

POREČ: Nastavlja se obnova čuvene Eufrazijeve bazilike – novo ruho za krovište sakristije

Foto Grad Poreč

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, porečki župnik vlč. Mladen Pranjić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić zajedno su obišli radove na Eufrazijevoj bazilici, gdje je u tijeku obnova krovišta sakristije.

Foto Grad Poreč stari grad
Foto Grad Poreč

Obnova krovišta nastavak je aktivnosti koje Hrvatski restauratorski zavod provodi iz godine u godinu u Eufrazijevoj bazilici. Tako su nakon radova na cjelovitoj obnovi zvonika, dovršenih u ljeto 2020. godine, i izrade potrebne projektne dokumentacije, u 2023. godini izvedeni radovi obnove konstrukcije i zamjene pokrova krovišta nad krstionicom. Podizanje skele za izvođenje radova na krovištu omogućilo je detaljan pregled gornjih zona zidova krstionice, provođenje konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i dokumentiranje stanja te radove na prezentaciji različitih faza gradnje.

Provedena istraživanja također su potvrdila postojanje dijelova monumentalnog latiničnog natpisa u dva retka, urezanog u fini sloj završne žbuke. Zbog visine na kojoj se nalaze, ostaci natpisa nisu vidljivi iz vizure posjetitelja.

Dodatno, provedeni su i konzervatorsko-restauratorski radovi interventne zaštite dijelova mozaika arheološke zone u sjevernom dijelu kompleksa, na otvorenom. Izrađena je dokumentacija postojećega stanja mozaika koja je, osim za bilježenje oštećenja i provedenih intervencija, poslužila i kao podloga za razlikovanje kopije i izvornih dijelova mozaika u komparaciji s dostupnom arhivskom dokumentacijom. Konzervatorsko-restauratorski radovi na mozaicima uključili su uklanjanje privremene zaštite i čišćenje površine mozaika te opšivanje i učvršćivanje nestabilnih dijelova mozaičke površine, materijalima odabranima prema prethodno izvedenim probama.

Kompleks Eufrazijeve bazilike jedna je od najbolje očuvanih cjelina ranokršćanske arhitekture na svijetu i pripada najvažnijim svjetskim povijesnim spomenicima, pa je 1997. godine uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, stoga je i ove godine gradonačelnik Peršurić predložio amandman na državni proračun za nastavak projekta obnove, koji je i prihvaćen u iznosu od 150 tisuća eura.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

„Eufrazijeva bazilika je najvrjednije kulturno dobro Poreča te je 1997. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Ranokršćanski sklop jedini je cjeloviti sačuvan spomenik iz toga vremena u svijetu, stoga smo zahvalni na prihvaćanju amandmana i daljnjem financiranju radova koje provodi Hrvatski restauratorski zavod, jer prepoznaju važnost koju Eufrazijana ima ne samo za Poreč, već i za Hrvatsku,“ rekao je gradonačelnik Peršurić.

„Mi koji se bavimo obnovom porečkih spomenika možemo biti jako zadovoljni rezultatima rada stručnog tima Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Puli. Svake godine daje se dodatan prinos u obnovi i valorizaciji ovog jedinstvenog katedralnog kompleksa,“ rekla je ravnateljica Uljančić.

Projekt obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike nastavlja se daljnjim istraživanjima, izradom potrebne dokumentacije, konzervatorsko-restauratorskim radovima i radovima sanacije najugroženijih struktura te prezentacije ostalih, saznajemo u Gradu Poreču.

NE DIRAJ FOTKU

Ima ih previše: U Istri 13.1. lovci kreću u odstrel divljih svinja u brojnim naseljima

Foto POU Buje

Buje organizira besplatno predavanje o digitalnom marketingu, ključnom faktoru uspjeha u modernom svijetu