in

PROJEKT OŠ FINIDA POREČ: „La mula de Parenzo“ prvi put u povijesti oživjela na stranicama knjige

Foto Tanja Kocijančić

Najpoznatija Porečanka – La mula de Parenzo – glavni lik iz istoimene pučke pjesme koja se pjeva u cijelom svijetu, ne prestaje osvajati srca i simpatije publike, a sada je prvi put dobila i svoju knjigu. Naime, ove školske godine postala je temom projekta OŠ Finida iz Poreča, realiziranog u sklopu “Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije“. Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić pohvalila je učenike 4.b razreda kazavši da će u budućnosti sigurno biti još publikacija o La muli de Parenzo, ali njihova će zauvijek biti zabilježena kao prva u povijesti, na što moraju biti izuzetno ponosni.

Jučer je u Osnovnoj školi Finida u Poreču predstavljena zbirka dječjih radova učenika 4. b razreda nastalih u sklopu školskog projekta zavičajne nastave pod nazivom „La mula de Parenzo“, koji je u fokusu imao pjesmu i lik koji su proslavili Poreč u svijetu.

Kroz istraživanje pučke pjesme „La mula de Parenzo“, djeca su kroz razrednu i terensku nastavu analizirala tematiku, ritam, melodiju i značenje pjesme, povijesni i tradicijski kontekst u kojem je pjesma nastala, uključivši u svoje istraživanje roditelje, bake i djedove te širu obitelj kako bi otkrila zanimljive anegdote i duboki utjecaj ovog glazbenog nasljeđa na lokalnu zajednicu. Osim što su dobili priliku za izražavanja vlastite kreativnosti kroz pisanje i crtanje, ovaj projekt je potaknuo učenike na istraživanje i razumijevanje istarske kulture i tradicije.

Projekt je rezultirao živopisnim likovnim i literarnim radovima koji su ugledali svjetlo dana u četverojezičnoj knjizi pod nazivom „La mula de Parenzo: riječju i slikom“ čiji su izdavači Zavičajni muzej Poreštine i Osnovna škola Finida, a realizirana je uz financijsku podršku Grada Poreča. Za ideju i provedbu projekta zaslužna je učiteljica razredne nastave Vedrana Vukić Stranić, dok je urednički dio posla na publikaciji obavila viša kustosica Elena Poropat Pustijanac. Grafičko oblikovanje i pripremu za tisak potpisuje mlada dizajnerica Marina Uljačić, koja je kao podlogu iskoristila motive starih porečkih razglednica komponirajući u njih dječje crteže imaginarne djevojke iz Poreča. Tekstove su preveli učitelji stranih jezika iz OŠ Finide: na engleski jezik Emili Černeka, na njemački Danijela Mihić, koja je zajedno s Livijom Bartolićem bila zadužena i za prijevod na talijanski jezik. Knjige su tiskane u nakladi od 200 primjeraka u zagrebačkoj tiskari Kerschoffset.

Na predstavljanju knjige okupili su se brojni roditelji, učitelji i drugi uvaženi gosti, a posebnu pažnju su zaslužili učenici 4. b, autori prve knjige koja tematizira „djevojku iz Poreča“, koji su čitali svoje priče te zajedno zapjevali neslužbenu himnu grada Poreča. Podršku su im dali porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicama, ravnateljica škole Anita Sijerković Radin i ravnateljica muzeja Elena Uljančić, istaknuvši značaj ovog projekta za lokalnu i širu zajednicu.

“Kako je knjiga nastala…”:

“Osnovna škola Finida svake godine provodi projekte koji su sadržajem vezani za zavičajnost. Tim se projektima kod učenika želi potaknuti i razvijati osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj odrastaju. Učenici uz podršku nastavnika proučavaju jezik, običaje, način života ljudi, uče o povijesnoj i kulturnoj baštini, bogatom istarskom zavičajnom identitetu. Ove školske godine 2023./2024. dogovoreno je da naziv školskog projekta bude “La mula de Parenzo”. Okosnica svih aktivnosti i proučavanja je upravo ta gotovo dvjesto godina stara pjesma, pjesma koja je jedna od najprepoznatljivijih istarskih pjesama, pjesma koja je vezana za prošlost, sadašnjost ali i budućnost našega grada.

Pjesmu je svaki razred uključen u projekt doživljavao i istraživao na svoj način. U našem smo 4.b razredu krenuli od slušanja pjesme čiju su melodiju uglavnom svi učenici poznavali. Na nastavi smo pjesmu učili pjevati, a posjetili smo i novootvoreni Centar za posjetitelje “La mula de Parenzo” gdje smo puno toga naučili, ne samo o pjesmi, veći i o načinu života ljudi našega grada u prošlosti. Dojmove smo izražavali crtežom, kroz niz različitih likovnih tehnika. Zatim smo pokušali našu mulu sagledati kroz priče koje žive u našim obiteljima, a vežu se uz pjesmu, ali ne nužno. Sagledavali smo pojam mule, djevojke iz Poreča, u raznim razdobljima od prošlosti do suvremenog doba.

Iz svih ovih aktivnosti rodila se želja da prikupljene radove pretočimo u nešto trajno, nešto što će ostati kao uspomena i poklon svima koji žele upoznati La mulu de Parenzo onako kako smo mi to zamislili. Temelj knjige su dječji literarni radovi prevedeni na engleski, njemački i talijanski jezik te originalni likovni radovi koji su grafičkom obradom postavljeni u kontekst prošlosti našega grada,”, istaknula je Vedrana Vukić Stranić, učiteljica 4.b razreda OŠ Finida i pokretačica projekta.

“Ova jedinstvena zbirka dječjih radova donosi ne samo vizualnu interpretaciju popularne pučke pjesme La mula de Parenzo – neslužbene himne grada Poreča,  već i niz kratkih priča koje su inspirirane tim glazbenim i kulturnim nasljeđem.

Kroz istraživanje pjesme, djeca su analizirala tematiku, ritam, melodiju i značenje pjesme, otkrila zanimljive anegdote i duboki utjecaj ovog glazbenog nasljeđa na lokalnu zajednicu.

U ovoj zbirci crteža i priča svaki rad predstavlja jedinstveni pogled djece na ovu voljenu pjesmu, oživljavajući duh tradicije, ljepotu melodije i ponos zajednice na način koji samo djeca mogu donijeti. Knjiga slavi dječje stvaralaštvo i kreativnost, ali i ističe važnost očuvanja kulturnog nasljeđa i promicanja dječje participacije u istraživanju povijesti i tradicije”, riječi su Elene Poropat Pustijanac, urednice knjige.

Foto TZ Vrsar

VRSAR: Upoznajte šumu Kontija s električnim vlakićem i obilježite Međunarodni dan biološke raznolikosti

zaklada

Zaklada Istra sudjelovala u obilježavanju manifestacije Hrvatska volontira – S učenicima postavljali solarne lampe i ličili klupice