in

Bujska vina osvojila čak dvije platinaste i 15 zlatnih medalja na Vinistri

Foto Naša Bujština

Perjanica bujskih platinastih I zlatnih vinara predstavila se svojim nagrađenim vinima u vinariji Bastian iz Buja, dobitniku ovogodišnje titule šampiona na Vinistri, 2024. u kategoriji najbolje svježe malvazije. Šampionski vinogradi prostiru se na području bijelih zemlja, a vrlo zahtjevan žiri malvaziju je bodovao s visokih 95 bodova. 

U praksi Turističke zajednice Buja, uobičajeno je svake godine pred porečki sajam Vinistre (10.- 12. svibnja) predstaviti u nekoj od vinarija s područja lokalne zajednice bujske platinaste i zlatne vinare nagrađene na Vinistri. S obzirom da je ove godine šampionom natjecanja proglašena mlada malvazija vinarije Bastian, s 95 osvojenih bodova, okupili su se u njezinoj kušaonici. Vinarskog šampiona, kao i ostale nagrađene vinare, pozdravili su Valter Basanese, direktor TZ-a Buj3, Ivan Marić, direktor Vinistre i Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja.

Foto Sanja Bosnić

-Okupili smo se u vinariji ovogodišnjeg šampiona, vnara Ivana Leke kušati platinasta i zlatna vina bujskih vinara, ali valja istaknuti da su i ostali naši vinari ostvarili izvrsne rezultate, među kojima ističem srebrnog Andreu Basanessea iz Kaštela ( Vino veritas) , kojemu je za dlaku izmaknulo zlato, uvodno je rekao direktor TZ-a Bassanese. Gradonačelnik Vižintin se pridružio čestitkama naglasivši da su bujski vinari prepoznati kao perjanica istarskih i hrvatskih vinara jer iz godine u godinu raste broj nagrađivanih.

A značaj ovog međunarodnog natjecanja Vinsistra, opisao je ukratko njegov direktor Marić.

-Na ocjenjivanje malvazija ove je godine u Poreč pristiglo čak 340 njezinih uzoraka iz 11 zemalja, među kojima čak i uzorak iz udaljene Australije. Sveukupno, na 30. Vinistru pristiglo je rekordnih 740 uzoraka vina te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića. Žiri je bio ekipiran s 50 vrhunskih stručnjaka iz 15 država koji su u zahtjevnom višednevnom kušanju ocjenjivali sve uzorke koji su polučili finalne rezultate. Najbitnija šampionska nagrada Vinistre je ona u kategoriji svježih malvazija. Stoga me raduje da ćemo ju danas kušati u Bujama, u kod gospodina Leke, a veselje je tim veće jer je još jedna platinasta medalja, ali za odležanu malvaziju, također otišla u Buje, vinaru Frankoviću. Grad Buje može odista biti ponosan na uspjeh platinastog dvojca, kao i ostalih nagrađenih vinara, izjavio je uz čestitke Marić.

Leko, koji se tek tri godine bavi vinarstvom, zahvalio svima u zajednici na iznimnoj podršci, jer to je rezultiralo njegovim zavidnim uspjehom.

Za kraj, treba istaknuti mali kuriozitet ovogodišnje Vinsistre, a tiče se osvojene titule “best in show”. Neuobičajeno je otišla put – Grčke. Nagrađena je  Monemvasia-Malvasia iz 2011. godine, vino s terroira na samom jugoistoku Peloponeza, piše Sanja Bosnić na portalu Tiramola.

Vinistra 2024

Nagrađeni vinari – platinaste i zlatne medalje   bujskih vinara                    

Platinaste madalje:

Najbolje ocijenjena  mlada Malvazija istarska je malvazija Bastian

Bastian d.o.o. – Malvazija istarska (2023)  – Platinasta medalja

Vina Franković – Malvazija Korona „Sur Lie“ (2019)Platinasta medalja

Zlatne medalje:

Kozlović  – Malvazija selekcija (2021)

Kozlović – Malvazija (2023)

Kozlović – Teran Santa Lucia (2020)

Kozlović – Komovica Lacrime (2022)

Veralda – Dorata malvazija (2019)

Vina Franković – Teran (2023)

Prelac – Muškat momjanski (2023)

Prelac – Malvazija (2023)

Kabola – Amfora Teran (2020)

Kabola – Unica Malvazija (2021)

Degrassi – Malvazija Istarska Bonmarchese selekcija (2021)

Degrassi – Cabernet Franc  Contarini Special Edition (2016)

Degrassi – Cabernet Souvignon Contarini Special Edition (2016)

Degrassi – Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva (2013)

Degrassi – Pinot Noir Contarini  Riserva (2013)

Najbolja svježa malvazija je iz vinarije Bastian iz  Buja, dolazi dakle s bijele zemlje, dok je Vinarija Deklić iz Ferenci nedaleko od Vižinade dobila priznanje za najbolju odležanu malvaziju iz 2020. godine. Oba su vina dobila 95 bodova, platinaste medalje i prvi put titulu šampiona na Vinistrinom ocjenjivanju, ali je titula “best in show”, pomalo iznenađujuće otišla put – Grčke. Dobila ju je Monemvasia-Malvasia iz 2011. godine, vino s lokaliteta na samom jugoistoku Peloponeza. Rezultati su to dvostruko jubilarnog ocjenjivanja – 15. izdanja Svijeta malvazija i 30. Vinistre.

U Poreč je na ocjenjivanje malvazija pristiglo čak 340 njezinih uzoraka iz 11 zemalja, ove godine čak i iz udaljenje Australije. Inače, na 30. Vinistru pristiglo je rekordnih 740 uzoraka vina te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića. Žiri sastavljen od 50 iznimnih stručnjaka iz 15 država je putem iscrpljujućeg višednevnog kušanja i ocjenjivanja došao do svih rezultata. Ističemo tako kako je Vinarija Deklić dvostruki su šampion, jer su s 92 boda ovu su prestižnu titulu osvojili i u kategoriji najboljeg mladog terana, dok je bod više i titulu šampiona među zrelim teranima osvojio Benvenutijev teran Livio  Benvenuti iz 2020. godine.

Foto Zavičajni muzej Poreštine

Porečki muzej i udruga Pozitron zajedno u Muzejskoj edukativnoj akciji

sport djeca vježbe

DOĐITE IH BODRITI: Plesna koreografija najmlađih Novigrađana na Velikom trgu u projektu “Plesom kroz život”