in

Jotamata – festival posvećen joti od danas u Trstu

Foto: Nonsolodolce di Lorena

Jota, maneštra s kupusom, svinjskim mesom, fažolom i krumpirima, koja se vrlo rado jede i kod nas, ali i u susjednoj Sloveniji za hladnih zimskih dana, tipični je autohtoni specijalitet koji se slavi u Trstu. Upravo danas u tom talijanskom gradu počinje prvo, zapravo nulto izdanje gourmet manifestacije Jotamata, festivala posvećenog joti koji će trajati do 9. prosinca u tamošnjim brojnim restoranima, tratorijama i gostionicama.

Kako piše portal Triestecafe.it, Tršćani drže jotu i buru za svoja dva simbola po kojima su naširoko poznati i prepoznati. Upravo sada, kada je ondje u punom jeku sezona bure, koju smatraju dušom svoga grada, najčešće se u domovima jede upravo jota, gusta, kalorična i hranjiva domaća maneštra, koju, naravno, i mi s ove strane granice jako cijenimo i volimo.

Naravno, Jotamata je manifestacija koju Tršćani žele ponuditi kao nešto posebno i autentično turistima koji se ondje nalaze.

Stoga će gradske vlasti hotelima, i ne samo njima,  isporučiti propagandne materijale o ovom simpatičnom festivalu u koji su uključene na desetine lokala diljem grada kako bi svi koji borave u gradu mogli znati za nju.

Program predviđa u tom periodu i glazbena događanja, ali i jota-tour, odnosno besplatne ture za posjetitelje grada koje će počinjati s famozne Piazza Unita’ (Trg jedinstva) i završiti u nekom od povijesnih lokala u centru gdje će moći degustirati – jotu.

Više informacija i program, kao i popis svih ugostiteljskih lokala za onog tko želi provesti drugačiji dan u Trstu (da to ne bude samo šoping), dostupno je na portalu Triestecafe.it.

Fotografija jote je vlasništvo Lorene Bassanese koja ima svoj blog Nonsolodolce di Lorena. Provjerite njen recept kako ovu ukusnu maneštru pripremiti na izvorni trieštinski način!

Istra u Saboru: Britanskim gostima olakšati ulazak u Hrvatsku nakon Brexita

Istra u Saboru: Britanskim gostima olakšati ulazak u Hrvatsku nakon Brexita

Oznaka ADAC Superplatz za tri Valamarova kampa

Oznaka ADAC Superplatz za tri Valamarova kampa