in

Neodoljivi Park Food Fest u Novigradu osvojio nepca tisuća posjetitelja

Park Food Fest 2023. - Foto TZ Novigrad

U šarmantnom Novigradu, lučica Mandrač prošlog je vikenda bila centar uživanja za gurmane zahvaljujući trećem izdanju Park Food Festa, a s obzirom na konačno povoljne vremenske prilike za ovo doba godine, odlično raspoloženi posjetitelji festivala istarske hrane, vina i craft piva kao da su pronašli pravo mjesto i priliku za proslavu toliko očekivane tople sezone. Park Novigradskih ribara bio je kao restoran na otvorenome u kojem se moglo družiti s prijateljima, a svoj zabavni kutak imala su i djeca.

Park Food Fest 2023. - Foto TZ Novigrad
Park Food Fest 2023. – Foto TZ Novigrad

Na tisuće posjetitelja iz Istre, Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije i drugih zemalja, uživali su više od 10 specijaliteta spravljenih od strane chefova sedam novigradskih ugostiteljskih objekata, koja su se odlično sljubljivala s vinima sedam vinara i troje pivara. Ovaj jedinstveni street food festival svojom je ponudom predstavio što se dobroga jede i pije u sjeverozapadnoj Istri, odnosno koliko ugostitelji iz ovog kraja cijene lokalne namirnice koje prezentiraju na kreativan način, držeći se principa tradicionalne kuhinje.

Iz restorana Half 8 na čelu sa chefom Markom Botićem nudili su burgere s junetinom, svinjetinom i vege burgere koji su svi odreda bili iznimno ukusni i zasitni. Tim Kod Marice je pripremao fritto misto sa zanimljivom kombinacijom morskih delicija, među kojima je bilo sardela, trilja, mola i dr. te dagnje na buzaru. La taverna je nudila tri jela: istarsku tortillu s domaćim kobasicama, pljukance sa šugom te brodet od ribe, sipa i lignji s palentom.

Park Food Fest 2023. - Foto TZ Novigrad
Park Food Fest 2023. – Foto TZ Novigrad

To je bila stalna ponuda festivala, a na zasebnom štandu za show cooking tijekom dva dana predstavila se Konoba Nino s odličnim carpacciom od brancina, konoba Giardin s primamljivim bavettama u šugu od sipa, dagnja, vongola, kanaštrela i grancipora (grmalji) te kreativnim raviolima od batata punjenim s kozicama i škampima. Aminess Loop restoran iz Maravea kampa radio je zamaman tartar od tune. Za deserte je bila zadužena Martina Labinjan iz restorana hotela Aminess Maestral koja je sa štrudlom od jabuka i orehnjačom oživjela nostalgične nonine okuse kolača.

Na Wine pointu nudila su se vina vinara iz sjeverozapada Istre, a bili su to redom sve poznata imena: Degrassi, Ghira, Leonardo Palčić, Moreno Ivančić, Pervino, Veralda i Vina Demark. Za pivoljupce je otvoren Craft beer point s doista bogatom paletom. Nudile su se etikete porečki Bura Brew,novigradski Vergal i Još jena bira novigradske konobe Nino.

Nije nedostajalo ni zabave. Gosti su uživali u nastupu nekoliko bendova, a voditelj programa je na više jezika sa somelijerkom za vina i maslinova ulja Nedeljkom Krupljan (Cheers With You) učinio dan vrlo zanimljivim i edukativnim. Predstavili su se i nagrađivani novigradski proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja Červar i Rheos jer su zlatne kapi maslina neizostavni dio istarske kulinarske scene. Ljubitelji aperitiva i digestiva mogli su uživati u rakijama OPG Šegon iz Karigadora.

Park Food Fest 2023. - Foto TZ Novigrad
Park Food Fest 2023. – Foto TZ Novigrad

Park Novigradskih ribara bio je tematski uređen morskim elementima zahvaljujući kreativnom izričaju dizajn studija CRO8. Divili su im se i odrasli i djeca koja su ondje cijelo poslijepodne uživala s klaunom, figurama od balona, divili se zabavljačima na visokim štulama, „pecali“ su ribice u parku, a najveće zanimanje bilo je za edukativnu i zabavnu radionicu s morskim biologom Nevenom Ivešom iz Premanture koji im je pokazao morski svijet izbliza. Neka djeca su prvi put u životu vidjela kako izgleda rak, saznali su kako rastu školjke te ostale tajne podmorskog života o kojima se rijetko priča. Ova radionica dio je projekta CHE FINO (Choose health and eat fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu) kojeg provode turistička zajednica i gradska knjižica s ciljem promicanja konzumacije ribe i drugih morskih organizama. Proteklih mjeseci velik broj mališana i školaraca iz novigradskih vrtića i škola bio je uključen u edukativne i kreativne radionice, a njihovi radovi bili su izloženi u parku. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Park Food Fest 2023. - Foto TZ Novigrad
Park Food Fest 2023. – Foto TZ Novigrad

„Vrlo smo zadovoljni velikim odazivom posjetitelja, a street food festival u predsezoni se pokazao kao svojevrsni prezentacijski sajam bogate gastronomske ponude naše destinacije i sjeverozapadne Istre općenito.  Dnevna ponuda prihvaćena je odlično, a posjetitelji su pokazali velik interes i za vina te craft pivo. Ovom prilikom najavljujem da se vidimo na još jednom izdanju Park Food Festa zadnjeg vikenda u listopadu“, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada koja je organizator ovog festivala, zahvalivši se svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji.

Park Food Fest 2023. - Foto TZ Novigrad
Park Food Fest 2023. – Foto TZ Novigrad

Direktorica Ferenac zaključila je da je ova manifestacija važna sastavnica u razvoju turističkog proizvoda gourmet turizma u destinaciji te da je cilj ove manifestacije produžiti turističku sezonu i valorizirati bogatu eno-gastronomsku ponudu područja sjeverozapadne Istre, kao i Istre u cjelini.

Park Food Fest 2023. - Foto TZ Novigrad
Park Food Fest 2023. – Foto TZ Novigrad

dalibor paus ids

Šef IDS-a o novom zakonu: Apsurdno je da Istra nije u jednoj izbornoj jedinici

policija mup mjerenje brzine radar

Radari u Istri u petak 26. svibnja 2023.