in

Porečki kuhari Ivan Ergović i Dora Bolkovac osvojili medalju na prestižnom Global Chefs Challengeu u Riminiju

Foto Hrvatski kuharski savez

Od 18. do 22. veljače ove godine, u Riminiju, održana su prestižna kulinarska natjecanja Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge u organizaciji svjetske krovne kuharske organizacije Worldchefs. Na natjecanjima se predstavilo gotovo 100 kuhara i slastičara iz čitave Europe koji su tražili svoju ulaznicu za veliko finale koje će se održati sljedeće godine u Singapuru u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa. 

Foto Hrvatski kuharski savez
Foto Hrvatski kuharski savez

U elitnom društvu ponajboljih europskih kuhara u Italiji predstavili su se i hrvatski predstavnici te svojim radovima oduševili ocjenjivače i publiku pratećeg gastro sajma. Naši natjecatelji pripremali su se za ovaj nastup kroz desetak treninga od objave propozicija u prosincu. Prvog dana u sklopu natjecanja Global Chefs Challenge (kuhari seniori), jela su pripremali Marin Sambolek, Pansion-restoran Garestin, Varaždin i njegov pomoćnik Dinko Tomašić, Hotel Turist, Restoran Nobel, Varaždin. Aktualni državni prvak Sambolek imao je zadatak u samo tri sata pripremiti 6 predjela i 6 glavnih jela na zadane namirnice. Za svoj su nastup osvojili srebrne medalje, no u Singapur su se u ovoj kategoriji plasirali Italija i Cipar.

Ivan Ergović iz porečkog Valamara i njegova pomoćnica Dora Bolkovac natjecali su se u slastičarskom natjecanju Global Pastry Chef Challenge te su također u samo tri sata morali pripremiti tortu i 6 deserta. Osvojili su srebrne medalje bez plasmana u finale.

U kategoriji namijenjenoj mladim kuharima do 23 godine, Hrvatsku je predstavljao Karlo Štorga bez pomoćnika iz varaždinskog restorana Bedem koji je u sat i petnaest minuta pripremao četiri porcije glavnog jela te je morao koristiti teletinu. Za svoj nastup osvojio je brončanu medalju.

Foto Hrvatski kuharski savez
Foto Hrvatski kuharski savez

Na natjecanje su s njima putovali Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, izbornik Kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić koji su sudjelovali i u tromjesečnim pripremama, te Erich Glavica koji je imao odgovornost i zadovoljstvo da kao hrvatski predstavnik bude član ocjenjivačkog suda.


„Dobro smo se pripremali za nastup u Italiji, odradili brojne treninge te uključivali u njih i našu Sekciju ocjenjivača koji su davali odlične inpute. Zadovoljni smo nastupom iako se nismo plasirali u finale. U Italiji je sve išlo po planu osim što se Ergović hrvao s temperaturom no predstavili smo hrvatsko kulinarstvo u dobrom svijetlu i povećali si šanse za nastup nacionalnog tima sljedeće godine na Kulinarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Hrvatski kuhari i slastičari sjajno su surađivali u „boxu“ te zadivili ocjenjivački sud i publiku svojim vještinama, brzini, smirenošću i prikazanim tehnikama. Okusi su bili jako dobri a pripremljena jela oduševila su suce iako su imali pokoji manji nedostatak u odnosu na prvoplasirane.  Na kraju su nijanse odlučile.“, istaknuo je Crleni nakon povratka u Hrvatsku.

Hrvatska kulinarska reprezentacija redovito nastupa na ovakvim manifestacijama jer je glavni cilj natjecanja razmjena novih kulinarskih znanja, vještina i tehnika te neizbježno jačanje suradnje i sklapanje prijateljstva, dodao je izbornik Jurešić. 

Izvor Hrvatski kuharski savez

brzina foto policija mup akcija

Radari u Istri u petak 24. veljače – Snimaju na čak 13 dionica

Foto Istarska zimska liga u trčanju - SD Trickeri

POREČ: U nedjelju zadnje kolo Istarske zimske lige u trčanju