in

VINISTRA U POREČU OD 10. DO 12. SVIBNJA – U tijeku ocjenjivanje rekordnih 544 uzoraka vina i rakija

Danas se ocjenjuju malvazije/Foto Tanja Kocijančić
Današnja konferencija za medije

Najdugovječnija izložba istarskih vina, Vinistra, ove će se godine održati od 10. do 12. svibnja u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, u sklopu koje će se odvijati i brojne radionice i degustacije, najavio je predsjednik udruge vinogradara i vinara Istre Nikola Benvenuti na konferenciji za novinare održanoj danas u hotelu Parentium.

Ondje je u tijeku ocjenjivanje vina – konkretno danas se održava Svijet malvazija, neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo ove sorte, na kojoj je ponovno oboren rekord. Naime, više od 40 enologa, sommelira i vinskih stručnjaka kušat će ukupno čak 272 uzorka malvazije, od kojih su 206 iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije, te po pet uzoraka iz Španjolske i Grčke. Usto, do sutra se ocjenjuju i ostale sorte vina kojih pak ima 242 uzorka, a tu je i rekordan broj jakih alkoholnih pića na ocjenjivanju – 30.

-Pri ocjenjivanju digli smo bodovni prag i postrožili uvjete, a komisiju smo postavili prvi puta u krug, pa mogu međusobno komentirati vina, istaknuo je Benvenuti.

Po njegovim riječima, na izložbi će se osim vinara, kao i svake godine predstaviti i proizvođači vinarske opreme te proizvođači raznih gastronomskih delicija.  “Broj izlagača je maksimalan u Žatiki, čak 140, s time da smo na parteru povećali broj vinara na 80 tako što smo malo suzili hodnike, jer interes za izlaganjem na Vinistri je jako velik“, kazao je Benvenuti, dodavši da će se u sklopu te trodnevne manifestacije održati brojne degustacije vina, a imat će i vinoteku u kojoj će se moći kupiti vina svih proizvođača koji će izlagati na Vinistri. koja je radila u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama obilježit će 26. Vinistru.

Kao posebna gošća ove će godine na Vinistri biti najpoznatija njemačka sommelierka Paula Bosch, autorica brojnih knjiga te članaka i kolumni u raznim eno-gastronomskim publikacijama koja je radila u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, najavio je Benvenuti.

Cijena ulaznice ove godine je 130 kuna, od kojih će 30 kuna biti bon za kupnju vina u vinoteci, gdje će se također vina sljubljivati sa sitnim zalogajima temeljenim na autohtonim namirnicama.

Caroline Gilby, Master of Wine i predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta Malvazija, istaknula je da je primijetila značajan rast kvalitete vina, te da su jučer prvi put dodijelili veliku zlatnu medalju jednom teranu. No, tko je proizvođač doznat će se tek na svečanoj dodjeli medalja nekoliko dana prije početka Vinistre.

Sommelier Emil Perdec koji već 15 godina sudjeluje u ocjenjivanju vina na napomenuo je u ime zlatnog sponzora, Plave lagune, da su se potrudili odraditi sve kako bi Vinistra i dalje ostala najbolji sajam vina u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Loris Peršurić naglasio je da Vinistra već godinama postavlja standarde i trendove, te s obzirom na njeno 26. izdanje predstavlja nešto posebno za Poreč. Zahvaljujući upravo Uskrsu i Vinistri turistička sezona u Poreču počinje upravo puno ranije nego prije, pa je zaključio da su s pvim sajmom uspjeli značajno produžiti sezonu. K tome, organizirat se i niz glazbenih i gastonomskih događanja u starom gradu u to vrijeme, pa će brojni posjetitelji Vinistre nakon Žatike zabavu moći nastaviti u centru grada.

Gimnastičarke Petra Belević i Gresa Ramadani izvrsne u Brnu

Biskup Dražen Kutleša primio gradske čelnike