in

Svečano otvorena 26. VINISTRA u Poreču – Flego: „Obrok bez vina je kao dan bez sunca“

Danas je u porečkoj dvorani Žatika otvorena 26. Vinistra, međunarodna izložba vina i vinarske opreme, koja će zaključno do nedjelje nuditi ljubiteljima dobre kapljice  vrhunska vina Istre i drugih gostujućih regija. U dvorani više od 140 izlagača nudi, osim vina i jakih alkoholnih pića, i odličnu hranu, a posjetiteljima je na raspolaganju i raznovrstan popratni program uz degustacije, radionice i edukacije još i sutra i u nedjelju od 10 do 19 sati.

Na kratkoj svečanosti Vinistru je otvorenom proglasio istarski župan Valter Flego koji je rekao da je život prekratak da bismo pili loša vina, pa se stoga Istra odlučila proizvoditi samo ona najbolja. Istarski vinari su shvatili da svake godine trebaju napraviti novi iskorak, pratiti trendove na tržištu i stalno ulagati. „Jedan obrok bez vina je kao dan bez sunca“, rekao je Flego.

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Vinistra Nikola Benvenuti istaknuo je da ga iznimno veseli da je Žatika ispunjena do posljednjeg izložbenog mjesta, što znači da je Vinistra prepoznata kao manifestacija koja spaja vinoljupce, potrošače i potencijalne nove partnere s kolegama vinarima i ostalim izlagačima.

Svake godine nastojimo pratiti trendove i osmisliti nešto novo. No, istarsko vino uvijek je bilo i ostalo u fokusu Vinistre. Uspjeli smo od njega kreirati prepoznatljiv istarski brend koji odražava našu kulturu, tradiciju i životni stil, naglasio je Benvenuti.

Prije njega su govorili porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je istaknuo da je Vinistra prerasla sama sebe i postala jedan od glavnih društvenih događaja u gradu, te glavna zvijezda ovogodišnjeg sajma – prva njemačka sommelierka Paula Bosch koja će tri dana boraviti na Vinistri i, kako je rekla, s užitkom isprobavati najbolja vina koja će zatim preporučiti prijateljima diljem svijeta. Odmah danas nakon otvorenja Bosch je vodila masterclass „Istarski vinski biseri“ s probranim vinima autohtonih istarskih sorti. 

Foto Danilo Dragosavac

Govorio je i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević koji se osvrnuo na sva enogastronomska bogatstva Istre i dodao kako im je cilj cijelu Hrvatsku brendirati kao zemlju vina. Cijela naša zemlja, naveo je, ima ogroman potencijal, ali još uvijek nema dovoljnun proizvodnju, s čime nisu zadovoljni. Pomaka ima, izvoz vrhunskih hrvatskih vina i pjenušaca stalno raste, a, naveo je Kovačević, nadaju se da će nedavno usvojeni novi Zakon o vinu biti zamašnjak značajnijem povećanju proizvodnje na nacionalnoj razini.

U bogatom popratnom programu dvije će degustacije biti posvećene neotkrivenim potencijalima malvazije, odnosno istraživanju mogućih stilova ove sorte  – od zrele suhe malvazije do pjenušca i desertnog vina. Uz to, održat će se brojne degustacije poput Vrbničke žlahtine i Vin de Rosa, desertnog vina Vodnjanštine, ali i  istarskih delicija – bakalara, pršuta, žlomprta i kobasica…

Najveći  novitet 26. Izložbe vina je Vinoteka Vinistra u kojoj će se moći besplatno degustirati sitni zalogaji, ali i kupiti izložbena vina uz popust.

Uz ulaznicu, koja stoji 130 kuna, posjetitelji će dobiti bon u vrijednosti 30 kuna koji će moći iskoristiti za kupnju omiljenog vina u Vinoteci.

Do nedjelje Vinistra nudi bogat program i mnoštvo zbivanja koje istinski vinoljupci i gurmani mogu pogledati na www.vinistra.com.

Tekst&foto Tanja Kocijančić

POREČ: Akcija darivanja krvi 14. svibnja

Plava Laguna investirala 60 milijuna kuna u smještaj za sezonce u Poreču i Umagu