in

U Poreču svečano otvorena jubilarna 30. Vinistra, simbol uspjeha istarskih vinara

Foto Tanja Kocijančić

Istra je danas poznata vinska regija, malvazija i teran vrhunska vina, a Vinistra je više od manifestacije, ona je istarski lifestyle, poručeno je danas na otvorenju najatraktivnije vinske izložbe u regiji na kojoj izlaže više od 85 vinara. Vinistra ostaje otvorena do nedjelje, od 10 do 19 sati.

Fotografije Merlo De Graia
Fotografije Merlo De Graia

Jubilarna 30. Vinistra, izložba vina i vinarske opreme svečano je otvorena. Porečka Žatika nikada nije izgledala modernije, na rođendanskom izdanju manifestacije koja traje do nedjelje 12. svibnja, predstavljen je novi vizualni identitet, izlagački prostori su usklađeni i u toplim bojama novog logotipa koji je u obliku grozda i različitih veličina bobica simbolizira zajedništvo koje je u svom govoru istaknuo i Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

„U proteklih 30 godina naša udruga u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo i od male nepoznate vinske regije stvorili smo u svijetu prepoznatljiv brend. Ni kao udruzi ni kao manifestaciji Vinistri nije bilo lako opstati tijekom svih tih godina. Na našem putu suočavali smo se s brojnim izazovima, neke okolnosti nam nisu išle na ruku, mnogo se toga od naših početaka promijenilo na regionalnoj i globalnoj vinskoj sceni, no zahvaljujući zajedništvu i jasno zacrtanim ciljevima uspjeli smo ih riješiti. Vinistra je više od udruge. Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti!”, istaknuo je Rossi, zahvalivši članovima udruge – vinogradarima i vinarima, prethodnicima, predsjednicima udruge Vinistra – Ivici Matoševiću i Nikoli Benvenutiju, ali i svima onima koji su pomogli prije 30 godina pokrenuti ovu lijepu istarsku vinsku priču.

Fotografije Merlo De Graia
Fotografije Merlo De Graia

Vinari i uljari najbolji ambasadori Istre

Župan Istarske županije Boris Miletić tradicionalno je otvorio jubilarnu Vinistru i tom prigodom rekao kako se u Istri na području poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva napravio veliki iskorak i to najprije zahvaljujući vinogradarima i vinarima.

„Ako je Hrvatsku od osamostaljenja najviše promovirao sport, reći ću da su naši vinogradari i uljari najbolji ambasadori Istre. Vinistra je više od manifestacije, ona je naš istarski lifestyle, ono što živimo, ono što volimo, ono što njegujemo i ono na što možemo i moramo biti ponosni, stoga nije slučajno da je prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles lani došlo baš u Žatiku”, zaključio je Miletić.

„Istarski težaci su i prije ove manifestacije radili naporno u vinogradima kako bi kasnije kroz Vinistru brendirali istarske autohtone sorte, prvenstveno malvaziju, kasnije teran, ali i momjanski muškat, danas zaštićene sorte na europskoj razini. Hrvatska na svom malom području ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih i s time se moramo ponositi. Dičite se sortama, a Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje kroz zajednički rad dati punu potporu istarskim težacima – vinogradarima i vinarima i ovoj manifestaciji”, poručio je Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede uz rođendanske čestitke.

U Poreču svi hotelski kapaciteti popunjeni

Čestitkama se pridružio i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je istaknuo kako se Vinistra od lokalne transformirala u ozbiljnu europsku i svjetsku manifestaciju omiljenu ljubiteljima vina, a direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum rekla je kako je način na koji je udruga Vinistra brendirala svoje autohtone sorte malvaziju i teran, pokazatelj u kojem smjeru trebaju ići i udruge vinara i vinogradara u ostalim dijelovima Hrvatske.

„Vinistra je brend Istre, brend Poreča”, rekao njegov gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši kako Vinistra za Poreč znači puno, tijekom manifestacije koja je u predsezoni svi su hotelski kapaciteti popunjeni, a za proslavu velike obljetnice u staroj jezgri posjetitelje također očekuje bogat program.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zahvalio je Istrijankama, Istrijanima i udruzi Vinistra na svemu što rade u promociji hrvatskog turizma.

„Vinistra je više od manifestacije, ona pridonosi isticanju identiteta Istre, ali i Hrvatske kao turističke destinacije. Vinistra je lijepa dopuna naše turističke ponude u predsezoni, a naš je cilj upravo jačanje pred i posezone kroz ovakve manifestacije”, poručio je Staničić.

Fotografije Merlo De Graia

Djeca Novigrada u plesnom projektu - Foto Sanja Bosnić

Novigrad: Plesnim koracima kroz život za bolje samopouzdanje djece

oš finida poreč

POREČ: OŠ Finida osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz talijanskog jezika