in

Novigrad: Plesnim koracima kroz život za bolje samopouzdanje djece

Djeca Novigrada u plesnom projektu - Foto Sanja Bosnić

Ples je strast koja spaja sve uzraste i jača zajedništvo

Djeca Novigrada u plesnom projektu - Foto Sanja Bosnić
Djeca Novigrada u plesnom projektu – Foto Sanja Bosnić

U punom su ritmu učenici novigradskih osnovnih škola Rivarela i Talijanske osnovne škole, te najmlađi polaznici novigradskih dječjih vrtića Tičići i Suncokret-Girasole, predstavili u Sportskoj dvorani završne koreografije edukativnog projekta Plesom kroz život. Riječ je o plesnim radionicama prilagođenima najmlađim uzrastima u organizaciji Plesnog studija Pula. Kroz desetak sati polaženja i učenja plesnih koraka u Novigradu tijekom školske godine 2023./24., pod vodstvom instruktora Rosemarie Miletić, Ane Jovanović i Fabrisa Radina uvježbavali su standarne i latinoameričke plesove, da bi na kraju pokazali zadivljujuće umijeće savladanih koraka: merengue, cha cha cha, engleskog valcera i tanga.

U eri digitalizacije i otuđenosti, društvene izolacije, handy komunikacije, pri čemu se razvija emocionalni deficit, ovaj projekt ima za cilj kroz ples razviti adaptivno ponašanje u grupi, korisno za jačanje ljudskih društvenih veza čime se osnažuju lijepe emocije i uzajamna empatija.

Osim ovog edukativnog karaktera i mentalnih aktivnosti koje se razvijaju u plesnoj radionici, razvija se i strast prema plesu koja spaja sve uzraste i jača zajedništvo tj. društvenu interakciju među plesačima neovisno odakle potječu. A za odrasle se ples pokazao jako važnim izborom jer im popravlja raspoloženje, smanjuje dnevni stres i prevenira neke psihičke bolesti. Djelotvoran je poput sportskih aktivnosti.

novigrad plesom kroz život dvorana 2024
Plesom kroz život u Novigradu – Foto Sanja Bosnić

Djeca iz Novigrada su pod „dirigiranjem„ instruktorice Miletić vješto izmjenjivala korake, gibala se prateći glazbeni ritam i stekla su predznanje koje će im kasnije u životu u određenim prilikama poboljšati šanse da se oslobode straha i s više samopouzdanja uspostave odnos s drugima. Zaplešu bezbrižno i uživaju u novim poznanstvima i druženjima uživo.

Iako je za novigradske najmlađe generacije ovo bila prva godina projekta plesne edukacije, slični se projekti realiziraju već duži niz godina u školama u Velikoj Britaniji, širom Sjedinjenih Američkih Država te u Kanadi i Švicarskoj, a posljednjih 15 godina, Plesni centar Studio iz Pule jedini u Hrvatskoj provodi plesne edukacije ovog tipa u osnovnim školama i vrtićima. 

Projekt se nastavlja i sljedeće školske, pod pod novigradskim vrtićkim i školskim krovovima najavio je gradonačelnik Anteo Milos, zadivljen koreografijama čestitavši malim plesačima.

Izvor Sanja Bosnić- Portal Tiramola

policija

NOVIGRAD: Policajci mladog lopova zatekli na djelu, pa ih pošpricao sprejem

Foto Tanja Kocijančić poreč vino

U Poreču svečano otvorena jubilarna 30. Vinistra, simbol uspjeha istarskih vinara