in

Vjesnice proljeća stigle na tržnicu – evo koliko košta mac

Foto: Tanja Kocijančić

Fine, ukusne, zdrave i neodoljive šparuge vjesnice su proljeća. Konačno su se pojavile i na porečkoj tržnici, premda ne u velikim količinama, jer zapravo nije padala prava obilna kiša. Nešto je kiše bilo u ponedjeljak, ali to nije dovoljno.

Pa su tako rijetki počeli nuditi ovo zdravo samoniklo bilje, od kojih se pravi najbolja fritaja. Kuptii ih se može za 25 kuna po macu. Nekome je to puno, nekome malo, netko ih neće kupiti jer sam ode u šumu po njih, ali činjenica jest da se isplati uložiti u njih. Naime, šparuge čiste bubrege i jetru, čuvaju od raka i obiluju, među ostalim, i vitaminima C i B6. K tome, mogu se u kuhinji kombinirati na bezbroj načina.

Prosurfali smo netom zbog cijena u drugim gradovima. Pa su tako unazad sedam dana portali objavili da se svežanj na riječkoj tržnici mogao naći za 15 do 20 kuna, u Puli je to od 20 do 25 kuna, dok se vezica na šibenskoj tržnici prodavala za čak 50 kuna. Pitanje je i koliko ima šparuga u tom macu.

No, na porečkoj tržnici prodaja šparuga i ostalih poljoprivrednih proizvoda, koliko smo vidjeli, nije da ide baš pretjerano. Prodavači kažu da su se ljudi naviknuli kupovati jeftinije i lošije kvalitete u trgovačkim centrima, ali kada se razbole – onda dolaze na tržnicu i kupuju domaće i zdravo.

Kao i kod svega, što ćemo kupiti na tržnici određuje debljina novčanika.

U subotu na pulskoj tržnici humanitarni Dan narcisa – dan borbe protiv raka dojke

Molitelji koji se protive pobačaju ispred Doma zdravlja Poreč