in

Molitelji koji se protive pobačaju ispred Doma zdravlja Poreč

Fotografija čitatelja

Iako se već godinama okupljaju ispred pulske i mnogih drugih hrvatskih bolnica, molitelji iz „Inicijative 40 dana za život“ danas popodne su, možda i prvi put, stajali ispred ulaza u Dom zdravlja Poreč. Snimljeni su kako stoje uza zid, na dobro vidljivom mjestu, a navodno se nisu nikome obraćali, nego su tek stajali sa svojim transparentima na kojima je pisalo, među ostalim, „Ljudska prava kreću kada ljudski život započinje“.

Fotografiju su nam poslali čitatelji, iznenađeni što su se pojavili i u Poreču, budući da se uobičajeno pojavljuju ispred bolnica u kojima se obavljaju pobačaji.

Već godinama ispred bolnica dolaze na Čistu srijedu ili Pepelnicu, odnosno ove godine od 6. ožujka, kada započinje takozvana molitvena akcija „Inicijativa 40 dana za život“ u kojoj se njeni pripadnici mole protiv pobačaja. Molitelji u 40 dana do Uskrsa žele, kako stoji na njihovoj službenoj stranici, moliti za Božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja. No, mediji su zadnjih godina zabilježili da su, pored molitve i transparenata, neki od molitelja maltretirali žene koje su odlučile iskoristiti svoje zakonsko pravo na pobačaj vršeći na njih izravan pritisak da od njega odustanu, a čak su se na društvenim mrežama objavljivali osobni podaci dijela žena koje su u bolnicama imale termin za pobačaj. 

Mediji su mnogo puta o tome pisali. Pa je tako prije nekoliko dana stranka Pametno predstavničkim tijelima 29 gradova u Hrvatskoj ponovno poslala prijedlog Zaključka o donošenju mjere o zabrani okupljanja na manje od 150 metara ispred bolnica i zdravstvenih ustanova. Naime, istaknuli su iz te stranke, okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove uznemirujući su za bolesnike i pacijente ustanova, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom, zbog čega svi moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude. Članak 11. Zakona o javnom okupljanju propisuje kako nisu dopušteni, niti mirno okupljanje niti javni prosvjedi, u blizini bolnica.

Pobačaj sam po sebi vrlo je teška i osjetljiva odluka za svaku ženu. K tome, to je prvenstveno intimna odluka, pa tako grupa nepoznatih ljudi ispred bolnice nikako ne bi smjela utjecati na to, a kamoli imati mogućnost saznati osobne podatke onih koje su se na to odlučile. Protivnici molitelja više su puta javno isticali da nitko ne promovira pobačaj, nego pravo žene na izbor.

Prema najavama s njihovih stranica, molitelji će svoj stav o pobačaju pred bolnicama iznositi do 14. travnja. 

Vjesnice proljeća stigle na tržnicu – evo koliko košta mac

GLAMUR U DOMU ZA STARIJE POREČ – revija frizura na kojem su odabrane najljepše, najhrabrije i najotmjenije