in

Dolaze li bolji dani za ljubimce u VIŠNJANU? Nakon prijava i inspekcija SOS Šape dogovorile suradnju s općinom

Napušteni psi u Višnjanu

Dolaze li bolji dani za kućne ljubimce na području Općine Višnjan?

-Nakon prijepora, prijava, inspekcija, nadamo se i vjerujemo da Općina Višnjan okreće novi list i kreće u borbu protiv neodgovornog vlasništva i za boljitak maca i pasa na području svoje općine. U ponedjeljak je načelnik Općine Višnjan, Angelo Mattich, primio predstavnike naše Udruge. Uz srdačan doček, načelnik nije štedio vrijeme ni trud da se upozna s našim viđenjem problematike, a osobito nam je bilo drago da nas je dočekao već pripremljen primjerak plakata i letka koji informira građane što je to odgovorno vlasništvo i koji će uskoro u distribuciju, kažu iz porečke Udruge za zaštitu životinja SOS Šape koje su već zbrinjavale napuštene ljubimce na području Višnjana, ali i prijavile općinu inspekciji.

Naime, kako smo objavili početkom lipnja, veterinarska inspekcija pokrenula je upravni postupak zbog utvrđenih nesukladnosti u zbrinjavanju napuštenih životinja protiv odgovorne osobe Općine Višnjan, dakle načelnika, a uz prekršajnu prijavu donijeto je i rješenje za nadoknadu troškova Udruzi koja je zbrinula napuštene štence.

-Naša Udruga se uvijek zalaže za prevenciju problema, te smo rado ponudili našu pomoć i suradnju. Općina planira akcije provjere čipiranosti pasa, uvjeta držanja, poboljšanja lokalnih propisa, rad na problematici kastracije pasa i maca, te edukaciji stanovništva. Načelnik je pokazao interes i za ostale naše projekte, te se nadamo da će ovo biti početak dobre i dugoročne suradnje, naglašavaju iz SOS Šapa.

Dodaju da se uvijek vesele i najmanjem pomaku, a ovog puta se nadaju i jednom velikom – da Općina Višnjan postane još jedna od općina koje poštuje Zakon, općina u kojoj će se smanjiti problem zanemarivanja i napuštanja kućnih ljubimaca.

-U najvećem dijelu Istre Zakon o zaštiti životinja se poštuje ali, nažalost, još je pokoja „tamna točka“. Naša Udruga je ustrajna u borbi za Istru bez tamnih zona, za Istru u kojoj općine, gradovi i privatna skloništa surađuju s udrugama i zajednički kreiraju politiku brige o životinjama. Nadamo se da smo na dobrom putu i vjerujemo da naš trud nije uzaludan, poručuju iz ove porečke udruge.

HUT: Gosti iz EU i dalje bez problema dolaze u Hrvatsku i vraćaju se u svoje zemlje

HUT: Gosti iz EU i dalje bez problema dolaze u Hrvatsku i vraćaju se u svoje zemlje

DIP savjetuje kako na izbore - Uzmite svoju kemijsku olovku, preporuke za maske i rukavice

DIP savjetuje kako na izbore – Uzmite svoju kemijsku olovku, preporuke za maske i rukavice