in

Peticiju o zabrani držanja pasa na lancu dosad potpisalo više od 40.000 ljudi

Udruga Prijatelji životinja izvijestila je kako je njihovu peticiju, kojom žele zakonski zabraniti držanje pasa na lancu, do sada potpisom podržalo više od 40.000 ljudi, a podršku njihovoj nacionalnoj kampanji dale su i strukovne veterinarske udruge.

Prijatelji životinja navode kako su poslali dopis vladi, koju su pozvali na hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja te očekuju pozitivan odgovor.

Potpora njihovoj kampanji došla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine, Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske, kao i brojnih drugih privatnih veterinarskih praksi.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak u pismu potpore kampanji napisao je da će njena realizacija doprinijeti povećanju standarda zaštite i dobrobiti životinja u Hrvatskoj.

Tatjana Zajec iz Odjela veterinara male prakse istaknula je da su psi društvena bića, pa dugotrajno zatvaranje ili držanje na lancu može nanijeti ozbiljnu štetu njihovoj fizičkoj ili psihološkoj dobrobiti.

Veterinari ukazuju da se često takvi psi ne hrane redovito, lancem prevrnu posudu s vodom pa je često prazna, a psi su žedni, rijetko se vode na liječenje i izloženi su velikim temperaturnim promjenama s izmjenama velike hladnoće i jako velike vrućine. Napominju da je dobrobit takvih pasa vrlo niska jer nemaju dovoljno igre i aktivnosti. Mnogi veterinari svjedočili su strahovitoj patnji, pa i teškim ranama pasa na lancu. Naglasili su da, osim što psi na lancu imaju psihičke poremećaje, kod njih fizički dolazi do vidljivijih i učestalijih ortopedskih problema te problema s kukovima, kralježnicom i mišićima, objavili su Prijatelji životinja.

Dio VIŽINADE bez vode 10. ožujka

FUNTANA: Grade se novi nogostup i javna rasvjeta