in

FUNTANA: 24. rujna večer arija i evergreena uz sopranisticu Klasju Modrušan

Danas, u utorak 24. rujna u 20 sati, u crkvi sv. Bernarda u Funtani održat će se večer arija, canzona i evergreena. Nastupaju sopranistica Klasja Modrušan i maestro Vladimir Babin na klaviru. Koncert organizira Turistička zajednica općine Funtana, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Ovo je posljednji ovogodišnji koncert kojim se zatvara program Kulturnog ljeta u Funtani.

Klasja Modrušan završila je studij violončela u razredu prof. Ksenije Janković i studij solo pjevanja te usavršavanje Lieda i oratorija u razredu prof. Zdenke Žabčić – Hesky na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U zagrebačkom Gradskom kazalištu Komedija debitirala je kao studentica ulogom Belinde u Purcellovoj operi Didona i Enej. Usporedo sa čelističkim angažmanom u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije, od 2002. pjevačku naobrazbu intenzivno nadograđuje u Bratislavi kod prof. Eve Blahove, a zatim i kod proslavljene hrvatske mezzosopranistice Ruže Pospiš Baldani.

Nastupila je na festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Varaždinske barokne večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Osorske glazbene večeri, Festival hrvatske glazbe u Beču, Piranske glazbene večeri… Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije nastupila je u minhenskoj Max–Joseph Saal na humanitarnom koncertu Zaklade za djecu Hrvatske u korist djece stradalnika Domovinskog rata u Hrvatskoj. S istim orkestrom ostvarila je nastup u praizvedbi novootkrivena djela Oratorio per il santo Natale Lea Leonarda snimljenog u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Nastupila je uz Zagrebačku i Sarajevsku filharmoniju, Južnočešku filharmoniju, Državni simfonijski akademski orkestar Sankt Petersburg, Dubrovački simfonijski orkestar i komorne ansamble – Zagrebačke soliste, Cappellu Istropolitanu, Hrvatski komorni orkestar, Ansambl Cellomania, kvartet Sebastian, kvartet Rucner, Zagrebački gitaristički kvartet u domovini, Austriji, Rusiji, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Surađivala je s dirigentima Pavlom Dešpaljem, Nikšom Barezom, Vladimirom Kranjčevićem, Mladenom Tarbukom, Ivanom Repušićem, Tončijem Bilićem, Lukom Vukšićem, Miranom Vaupotićem, Frankom Shipwayjem, Danielom Liptonom, Klausom Arpom, Johannesom Wildnerom, Michaelom Helmrathom, Mihaelom Sinkevičem, Dejanom Savićem…

Za poticaj u glazbenom umjetničkom stvaralaštvu dobila je nagradu The August A. Klein Distinguished Artist Award 2006 američke glazbene udruge IMCA iz Kalifornije zahvaljujući kojoj je gostovala u SAD-u izvodeći recitale na sveučilištima i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu. Povodom dolaska Pape Ivana Pavla II u Republiku Hrvatsku 1988., snimila je nosač zvuka Dragulji duhovne glazbe uz Zagrebački ansambl za duhovnu glazbu. Hrvatsku vokalnu liriku objedinila je 2011. na dvostrukom CD-u pod nazivom Snoviđenja u izdanju etikete Cantus d.o.o. Na opernoj sceni debitirala je koncem 2005. ulogom Pamine u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nastupala je u produkcijama opera Čarobna frula (Pamina, Papagena), Don Giovanni (Donna Anna), Don Carlos (Tebaldo), Rigoletto (Giovanna), Ivica i Marica (Sandmann/Taumann), Carmen (Micaela), kao i u hrvatskim operama Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, Mirjana Josipa Mandića i Adel i Mara Josipa Hatzea.

Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, pročelnica je pjevačkog odjela na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Vladimir Babin, prema sudu glazbene kritike jedan je od najeminentnijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih pijanista. Klavir je diplomirao 1985. godine na osječkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi profesora Damira Sekošana. Dobitnik je brojnih nagrada na pijanističkim natjecanjima, kao i nagrade Rektorata Zagrebačkog sveučilišta kao najbolji student diplomat. Koncertira kao solist i član komornih sastava po Hrvatskoj i inozemstvu te nastupa uz orkestre kao solist. Snimao je za razne TV i radio postaje te ima nekoliko izdanja CD-a. Solistički repertoar Vladimira Babina obuhvaća djela svih stilskih razdoblja, a posebnu sklonost ispoljava prema hrvatskim autorima. Osim klasikom, Babin često nastupa i kao vrstan jazz pijanist. Uz održavanje pijanističkih seminara, redovno sudjeluje i kao član ocjenjivačkih sudova na pijanističkim natjecanjima. Od 1997. docent je klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb.

KAŠTELIR: Svjetski dan turizma uz zbirku House of memories, slikanje vinom, izradu kosira i pečata od krumpira, domaća jela…

DIVNA RADOLA nova predsjednica Društva Naša djeca Poreč