in

Mjesec poduzetništva u POREČU – Evo koje su novosti kod zaštite potrošača i obveza trgovaca

Foto Grad Poreč

U okviru manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja predstavile su najvažnije novine Zakona o zaštiti potrošača koje su na snazi od sredine prošle godine. Predavanje su održale Ivana Radan Ban, viša savjetnica-specijalistica u Službi za normativne aktivnosti iz područja zaštita prava potrošača i Anda Kostijal, voditeljica Službe za normativne aktivnosti iz područja zaštita prava potrošača.

Predavanje je, između ostalog, bilo fokusirano na pojašnjavanje najvažnijih odredbi vezanih uz isticanje cijena tijekom provođenja posebnih oblika prodaje. Predmetne odredbe pokazale su se najizazovnijima tijekom prilagodbe trgovaca na izmjene Zakona o zaštiti potrošača te se čini da, čak i nakon proteka više od godine dana primjene Zakona o zaštiti potrošača, još uvijek postoje trgovci koji svoju praksu nisu uskladili s važećim odredbama. Tijekom predavanja razjasnile su se i razlike između isticanja cijena tijekom provođenja posebnih oblika prodaje i informiranja potrošača o posebnim uvjetima prodaje koji se odobravaju za različite oblike plaćanja (kartično plaćanje, i sl.) ili za pojedine skupine potrošača (umirovljenike, članove klubova vjernosti i sl.). Također, jedna od tema predavanja bile su i novine u pogledu prava potrošača na podnošenje pisanog prigovora, kao i obveze koje proizlaze za trgovca sukladno Zakonu o zaštiti potrošača. Pojasnile su se i novine koje su donijeli podzakonski propisi koji su uslijedili nakon donošenja Zakona o zaštiti potrošača, uz osobiti naglasak na izmjene odredbi koje se odnose na provedbu sezonskih sniženja.

-Navedeno predavanje je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču 2023. koju već šestu godinu organizira Grad Poreč u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područjima interesa, u kojima osim Grada Poreča sudjeluju gradske ustanove, obrazovne institucije i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, kojima se zahvaljujemo, objavio je Grad Poreč.

Foto Grad Poreč

Poreč prvi nudi ovu uslugu u Istri: Poduzetnicima na raspolaganju vaučeri za 3D industrijsku opremu

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus - Foto IDS

Premoćna pobjeda na izborima u Poreču i Bujama potvrda da je IDS-u bitan svaki čovik i svaki metar Istre