in

Policija za 19. ožujka najavila prometnu akciju s ciljem zaštite pješaka

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, na području Postaje prometne policije Pula sutra, 19. ožujka od 9 do 14 sati, provest će se preventivno-represivna akcija ”Poštivanje obveza vozača prema pješacima i kontrola poštivanja prometnih propisa od strane pješaka”.

Stoga, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!

Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!

Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

 
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!

Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!

Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!

Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!

Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

vatrogasac pixabay vatra

Požar “progutao” dvije kamp kućice u Baderni

Bike Center Rabac otvorio vrata – sve za bicikliste na jednom mjestu