in

POREČKI OKOLO: Pijanistica Elisa Tomellini večeras u bazilici

Virtuozna talijanska pijanistica Elisa Tomellini večeras, 3. svibnja, u 20.30 sati nastupa u Eufrazijevoj bazilici, s programom pod nazivom Lutke, patuljci i snovi. Umjetnica koja pomiče granice mogućeg i diljem svijeta pronosi potpuno nov pogled na klasičnu glazbu u porečkom spomeniku svjetske baštine izvest će skladbe Debussyja, Liszta i Chopina.

U Poreč se vraća treći put, najavljujući 58. Koncerte u Eufrazijani, a u sklopu porečkog Okola – Tjedna kulture življenja u subotu će biti i dijelom Megašpetakola, audio-vizualnog spektakla u kazalištu, gdje će zajedno s etnoskupinom Veja, Alexom Brajkovićem i Đanom Šegon publiku povesti na putovanje od klasike do elektronike praćeno dojmljivim vizualnim efektima Visualia Groupa.

Njezin posljednji nastup u bazilici, na prošlogodišnjim Koncertima u Eufrazijani, bio je poduhvat za sebe. Kao prva žena u povijesti odsvirala je kompletne Lisztove Transcedentalne etide prema Paganiniju u integralnoj verziji i oduševila porečku publiku, a isti je materijal izdan i kao album, od kritičara proglašen albumom godine. Iz bogate karijere ove pijanistice valja izdvojiti i “najviši” koncert u povijesti, kojega je izvela u talijanskim Alpama, gdje je stigla – pješice.

Za večerašnji koncert pripremila je program koji govori o imaginarnom svijetu lutaka, patuljaka, slonova, pastira, šuma… Riječ je o izrazito narativnom materijalu, a za kraj će odsvirati dvije Chopinove balade.

Nakon koncerta u Bazilici i Megašpetakola u Poreču, Elisu Tomellini čeka intenzivno ljeto obilježeno suradnjama s velikim Simeoneom Pedronijem, Francescom Grillom i Massimom Quartom, a na jesen i nastupi u Velikoj Britaniji te Bosni i Hercegovini, gdje će izvoditi Liszta i Rahmanjinova. U planu je i novi album u potpunosti posvećen Piazzolli.

I koncert u Eufrazijani i Megašpetakolo dio su porečkog Okola, tjedna kulture življenja, koji se održava do 5. svibnja.

Ulaznice za večeras dostupne su putem online rezervacijskog sutava Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Na subotnji Megašpetakolo u kazalištu s Vejom, Alexom Brajkovićem, Đanom Šegon i Visualijom ulaz je slobodan.

FUNTANA: Nove fitness sprave za vježbanje uz more

Vatrogasci na prijemu kod Peršurića: Poreština broji 171 operativca koji su uvijek spremni – ne samo u slučaju požara