in

Vatrogasci na prijemu kod Peršurića: Poreština broji 171 operativca koji su uvijek spremni – ne samo u slučaju požara

Foto Tanja Kocijančić

U čast sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca koji se obilježava sutra, danas je u gradskoj palači gradonačelnik Poreča Loris Peršurić primio predstavnike Javne vatrogasne postrojbe Poreč i dobrovoljnih vatrogasnih društava Poreštine.

-Prilika je to da se podsjetimo kako je važan vaš posao i da se zahvalimo za sve što radite tijekom godine. Osim u gašenju požara, važan dio posla vatrogasaca je i prevencija, te, među stalim, i osiguranje naših brojnih manifestacija. Grad Poreč je vatrogascima bio dobar partner a tako će biti i dalje, istaknuo je gradonačelnik.

Zapovjednik JVP-a Poreč Denis Matošević naglasio je da s Gradom imaju zaista odličnu suradnju, a zatim se osvrnuo na njihov rad, uz opasku da na dan sv. Florijana imaju priliku dati značaj vatrogastvu.

-Na ovom području vatrogastvo kontinuirano djeluje već 126 godina. Osim JVP-a, to su na Poreštini i još šest DVD-a, a svi zajedo djelujemo u sklopu Područne vatrogasne zajednice. Brojimo sveukupno 171 operativnog vatrogasca s 30 vozila, nanizao je Matošević.

Dodao je da je njihova služba jedna od glavnih operativnih snaga civile zaštite, oni su prvi koji će primiti udar u slučaju neke veće nesreće.

-Zato je važno da se stalno osposobljavamo i educiramo, te da ulažemo u opremu kako bi naši stanovnici i turisti bili sigurni. U planu nam je stoga nabaviti vozilo za gašenje i spašavanje s visina, za što se nadamo da će se osim lokalnih samouprava uključiti i gospodarstvo, a možda i država, kazao je zapovjednik Matošević, pohvalivši pritom i odličnu suradnju s Šumarijom, koja također u požarnoj sezoni ima svoje interventne timove. Spomenuo je i važnost preventivnog djelovanja DVD-ova, naročito u radu s djecom.

Peršurić je pritom istaknuo još i to da je Poreština specifično područje koje po zimi ima oko 40 tisuća stanovnika, a ljeti narastu na 120 do 150 tisuća s turistima, što daje poseban teret i obavezu hitnim službama.

Na prijemu su bili još i zamjenik zapovjednika i predsjednik Upravnog vijeća JVP-a Kristijan Ukota i Lino Dobrila, predsjednik PVZ-a Mario Laković, upravitelj porečke Šumarije Zoran Brščić, zatim zapovjednici DVD-ova Daniel Roša (Tar-Vabriga), Lučano Vorić (Plamen Višnjan), Silvio Kocijančić (Grom Kaštelir-Labinci), Damir Laković (Sv. Lovreč), te predsjednik DVD-a Vrsar Danijel Tribuljak.

POREČKI OKOLO: Pijanistica Elisa Tomellini večeras u bazilici

MEGAŠPETAKOLO sutra u porečkom kazalištu: Nastupaju Veja, Visualia, Letronika, Alex Brajković i Elisa Tomellini