in

“Tekuće zeleno zlato Istre” u TARU danas, 14. prosinca

Danas, 14. prosinca, u restoranu “Istra” u Taru s početkom u 17 sati održat će se 24. međunarodna manifestacija o maslini i kvaliteti maslinovog ulja.

Okupljanje uzvanika i gostiju počinje u 16.30 sati, a otvorenje uz pozdravne riječi domaćina, organizatora i uzvanika bit će u 17 sati.

U 17.30 sati dr. sc. Marin Krapac iz Instituta za poljoprivredu i turizam, Poreč, govorit će o klimatskim promjenama i problemima koje donose za maslinarstvo. U 18 sati na redu je predavanje Kristune Grozić na temu “Gljive kao (ne)poznati uzročnici opadanja plodova masline”, dok će u 18.30 sati Karolina Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč izlagati o utjecaju tehnologije prerade na okus i miris djevičanskih maslinovih ulja.

U 19 sati predviđen je okrugli stol o maslinarskoj problematici. Moderator će biti Đankarlo Žužić, predsjednik tarske udruge maslinara Istarske županije Olea koja potpisuje organizaciju ove manifestacije.

Nakon toga uručit će se priznanja i odličja maslinarima za postignutu kvalitetu maslinovog ulja, dok će u 19.30 sati uslijediti degustacija ulja i jela pripremljena na ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Istarske županije, Općine i Turističke zajednice Tar – Vabriga . Temeljni cilj manifestacije je promidžba maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete s područja Istre i okruženja te upoznavanje s problematikom maslinarske djelatnosti.

Božićni koncert Zajednice Talijana Vižinada danas, 14. prosinca

HELLOISTRIA: TAR – Antičke ruševine, hrastove šume i vinske ćakule u hramu gastronomije