in

U Funtani 2. srpnja Istarska folklorna večer

U utorak, 2. srpnja, s početkom u 21 sat na Trgu Sv. Bernarda ispred crkve održat će se 10. Istarska folklorna večer. Predstavit će se folklorna društva koja djeluju na području Istre, a koja će posjetiteljima pokazati šarolikost tradicijskog i kulturnog izričaja.

Nastupaju Foklorni ansambl Zora iz Opatije i KUD Barban.

Folklorni ansambl narodnih plesova i pjesama «Zora» iz Opatije umjetnička je folklorna družina sa 67 godina dugom tradicijom i sa preko 4000 nastupa i gostovanjima u dvadesetak zemalja svijeta.  Danas kao i tijekom svih godina svoje bogate prošlosti cilj joj je istraživati, prikupljati, umjetnički obrađivati te scenski utjeloviti najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. 50 plesača i 6 muzičara pod vodstvom umjetničkog voditelja i koreografa Gabrijela Furnarića kroz 15 koreografija iz različitih krajeva Hrvatske mnogobrojnoj domaćoj i svjetskoj publici u najljepšem svjetlu prikazuju našu folklornu baštinu. Premda je FA Zora formalno amaterska družina koja djeluje kao neprofitna udruga njezin rad u mnogim je segmentima već odavno prešao granicu profesionalizma. Ozbiljnost pristupa radu, dobra organizacija, mnogo, mnogo proba i mnogo nastupa članove Zore čine vrhunskim folklorašima. Od svojeg osnutka do danas kroz Zoru je prošlo 1500 plesača. Neki od njih djelovali su ili djeluju kao članovi i dvadeset-trideset godina posvetivši Zori veliki dio svojega života.

Kulturno – umjetničko društvo “Barban” osnovano je 17. travnja 1976. Za prvog predsjednika izabran je Josip Maurić, slijedili su Anton Perčić, Marčelo Broskvar, Romano Broskvar, Josip Trošt, Dean Maurić i Marino Broskvar. Trenutnu funkciju predsjednice Društva obavlja Lara Vale. Nakon osnutka u Društvu su djelovale sljedeće sekcije: mješoviti pjevački zbor, sekcija recitatora i folklorna sekcija. Okosnicu rada barbanskog KUD-a uvijek je predstavljala folklorna sekcija koja je od samih začetaka organiziranog djelovanja odredila svoj cilj: čuvanje, njegovanje i prenošenje na mlađe naraštaje spoznaje i ljubav prema izvornoj narodnoj glazbenoj baštini svoga kraja. U folklornoj sekciji djeluju tri grupe: grupa narodnih pjevača, grupa svirača na narodnim instrumentima i grupa plesača. Oko 300 vrijednih članova dalo je svoj doprinos u radu barbanskog kulturno – umjetničkog društva od 1976. do danas. Tijekom godina Društvo je sudjelovalo na brojnim folklornim i drugim manifestacijama, snimanjima za radio, televiziju i sl. U prosjeku, članovi KUD–a “Barban” su godišnje sudjelovali na dvadesetak manifestacija pa se do danas mogu pohvaliti sa šestotinjak ostvarenih nastupa. Svoj rad KUD “Barban” je uspješno predstavljao tijekom višestrukih sudjelovanja na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Smotri folklora “Na Neretvu misečina pala”, 1. Susretu muških pjevačkih skupina u Ivanić Gradu i brojnim drugim manifestacijama u našoj zemlji. Članovi Društva su sudjelovali i na brojnim manifestacijama i festivalima folklora u inozemstvu: Festival folklora podunavskih zemalja u Mađarskoj, Međunarodni festival folklora u Italiji. Nastupali su također u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini. Tijekom godina članovi Društva su sudjelovali u brojnim radio i tv emisijama, snimali pjesme i svirke Barbanštine za potrebe Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, aktivno sudjelovali u radu stručno-znanstvenih skupova i Okruglih stolova o folkloru i tradicijskoj baštini. Važno je istaknuti da članstvo u KUD-u “Barban” nije samo sudjelovanje na raznim folklornim manifestacijama, upoznavanje starih napjeva i svirki, plesanje plesova karakterističnih za naš kraj, upoznavanje i valoriziranje čakavskog dijalekta Barbanštine, upoznavanje običaja našeg kraja. Valja istaknuti i brojna neformalna druženja članova Društva, organizirane proslave i svečanosti, zajedničke izlete i sl. Također je uobičajeno da na vjenčanjima članova KUD-a “Barban” nastupaju ostali članovi s prigodnim programom. Rad i djelovanje članova Društva prožeto je prije svega prijateljskom odnosima, koje resi veliki entuzijazam i zajedništvo, o čemu svjedoče brojni uspješni nastupi, snimanja, smotre folklora, susreti, održane probe i druženja.

Nastupom žonglera i plesača na svili počinje POREČ OPEN AIR FESTIVAL

POREČ: Počeo prvi plesni ljetni kamp studija MOT 08