in

VIDEO: Budimo odgovorni, zaustavimo COVID-19 i spriječimo prometne nesreće

Podsjećamo na važnost pridržavanja epidemioloških mjera, kao i na činjenicu da je konzumiranje alkohola vrlo je opasno ukoliko ga pokušavate spojiti s vožnjom

Pandemija bolesti COVID-19 unijela je mnoge promjene u naš svakodnevni način života, novo normalno daleko je od starog normalnog načina života, kojim smo živjeli i na koji gledamo s nostalgijom. Svaka promjena, a posebno one koje su nepovoljne, izazivaju stres i mogu biti uznemirujuće.

No, trenutno stanje nije trajno i zato trebamo bit strpljivi i ponašati se odgovorno, kako prema sebi, tako i prema drugima.

Upravo iz tog razloga utjehu i rješenja ne trebamo tražiti u povećanoj konzumaciji alkohola.

Napominjemo kako je alkohol jedan od četiri glavne ubojice u prometu, pri čemu vozač pod utjecajem alkohola vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih mogućnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje sposobnosti. Također, ukazujemo da konzumiranje alkohola ne štiti od širenja virusa COVID-19, već, naprotiv, povećava rizik narušavanja zdravlja sa svakim alkoholnim pićem koje se konzumira.

U ovo vrijeme pandemije osjećaji uznemirenosti i straha su normalni, dok ih konzumiranje alkohola dodatno pojačava, pri čemu se nesvjesno zaboravlja potreba pridržavanja fizičke distance s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja zaraze.

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je videospot u kojem ukazujemo na štetnost alkohola u prometu, kao i na posljedice koje se odnose na nepridržavanje mjera i preporuka od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Važno je brinuti se o svom zdravlju i zdravlju naših najbližih.

 Želimo vam skrenuti pažnju na važnost pridržavanja epidemioloških mjera, kao i na činjenicu da konzumiranje alkohola zasigurno nije dobro, pogotovo ukoliko ga pokušavate spojiti s vožnjom. 

Senzibiliziranje društva na važnost odgovornog ponašanja u prometu, koje isključuje konzumaciju alkohola, kao i na opasnost koja proizlazi iz nepridržavanja epidemioloških preporuka, osnovni nam je cilj, u želji da naši građani ostanu zdravi i sigurni.

Kako bi bolje razumjeli štetni odnos alkohola i zaraze uzrokovane virusom COVID-19 savjetujemo da pročitate kratke infografike koje je pripremila Svjetska zdravstvena organizacija, a koje sadrže i savjete za građane kako se nositi sa emocijama poput straha i uznemirenosti.

novac

Osumnjičen za krađu novca

ŽMINJ u 2021. ulazi s ambicioznim i nikad većim proračunom od 68 milijuna kuna – Glavni projekti dogradnja škole i dvorane