in

AMBASADORI ISTARSKOG TURIZMA – Nagrade za 18 obitelji koje se više od pola stoljeća bave ugostiteljstvom

Nagrada za obitelj Sinožić i njihovu konobu Kaštel u Žbandaju

„Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva“ naziv je akcije koju je Turistička zajednica Istarske županije prvi puta pokrenula ove  godine s ciljem valorizacije osoba i obitelji koje se više od pola stoljeća bave pripremom i posluživanjem hrane u vlastitim restoranima, konobama ili gostionicama. Nagrade su uručene danas u porečkoj Vili Polesini.

Alfio i Marčela Matošević u ugostiteljske su vode krenuli daleke 1964. godine, otvorivši mali objekt s kapacitetom od svega desetak mjesta, da bi s vremenom tadašnja gostionica postala nadaleko poznati restoran Viking, smješten u atraktivnom Limskom zaljevu, objavila je TV Istra.

Među pionirima u ovom poslu na Poreštini je i obitelj Sinožić koja vodi konobu Kaštel u Žbandaju.

Među nagrađenima našla se i buzetska obitelj Marinac, čija je konoba Most jedna od najstarijih u Istri, a tradicija joj seže u 1933.godinu, kada su supružnici Ivan i Marija u vlastitoj kući otvorili ugostiteljski objekt.

Rijetko se koji putnik, vozeći se starom cestom od Rijeke prema Puli, nije zaustavio u legendarnoj Dorini, plominskom restoranu nadaleko poznatom po sendviču s pršutom.

A legendarna Gina Bergić ugostiteljstvom se bavi punih 76 godina, kada je kao 12-godišnja djevojčica krenula s pomaganjem ocu, da bi i sama krajem 60-tih u Puli otvorila prvi privatni “snack bar” u bivšoj državi. Strast prema ugostiteljstvu drži je i danas, a za sve koji se tek spremaju u taj zahtjevan posao imala je i jasnu poruku, objavila je TV Istra.

Turistička zajednica Istarske županije željela je na ovaj način odati priznanje te nagraditi trud “pionira” istarskog ugostiteljstva. Priznanja su dodijeljena u sklopu aktivnosti Gourmet proizvod, a nagrađeno je ukupno 18 najdugovječnijih ugostiteljskih obitelji.

Foto: Facebook/Loris Peršurić

POREČ: Škola kuglanja za osnovce dvaput tjedno

Porečki karatisti osvojili treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske za seniore i veterane u katama