in

BADERNA/SV. LOVREČ: 80. godišnjica odlaska partizana s Rušnjaka obilježena druženjem građana i boraca

Foto Grad Poreč

Veliki se broj građana okupio jučer na Rušnjaku kod Baderne kako bi prigodnim programom i tradicionalnim druženjem obilježili jubilarnu, 80. obljetnicu prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz ovog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca. Te 1943. godine prva veća grupa dragovoljaca, njih 69 iz ovog dijela Istre, krenula je u rat u Liku i Gorski kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji prije kapitulacije fašističke Italije. Tijekom cijelog NOB-a Rušnjak je bio slobodarsko sastajalište partizana, veza aktivista, mjesto s kojeg su vodili i doveli putovi slobode.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević rekao je kako Rušnjak za Poreč predstavlja simbol antifašizma i stoljetne borbe Istrijana za pripojenje matici zemlji.

– Bila je hrabrost prije 80 lit upustiti se u borbu protiv velike i moćne nacističke i fašističke sile. Tako je njih 69 stalo pod vodstvom Joakima Rakovca i Jože Šurana i krenulo u borbu nepoznatim putevima za oslobođenje svog kraja i bolju budućnost nadolazećim naraštajima, rekao je Matošević.

Brojnima okupljenima na Rušnjaku obratio se i Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, naglasivši kako ovo druženje šalje sigurnu i snažnu poruku. Odlazak sa Rušnjaka je, dodao je, značajni događaj koji je zauvijek obilježio našu povijest i ostavio neizbrisiv trag u sjećanjima naših sugrađana.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

-U ovoj svečanoj prilici, želim naglasiti važnost očuvanja antifašističkih vrijednosti koje su naši preci hrabro branili. Njihova hrabrost, požrtvovnost i zajedništvo ostaju trajna inspiracija za nas sve. Neka nam Rušnjak bude podsjetnik da je snaga Iste u njenom jedinstvu, u poštovanju različitosti i u ponosu na istarskog čovjeka- vrijednog, radišnog, poštenog i ponosnog. Neka povijest Rušnjaka bude posjetnik na to da cijenimo vrijednost slobode i mira te se uvijek borimo za pravdu i jednakost, rekao je u svom govoru Peršurić. Pritom je podsjetio i na uređenje i revitalizaciju rodne kuće Joakima Rakovca u Rakovcima, na čemu se upravo intenzivno radi.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Među uzvanicima bili su i saborski zastupnici Katarina Nemet, Emil Daus i Marin Lerotić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić, te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – porečkog ogranka Mirko Buić, kao i predsjednik Zajednice društava Josip Broz Tito Istarske županije Josip Hrvatin, te predsjednica županijske Skupštine Sandra Čakić Kuhar.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako je Istra rijedak primjer u Hrvatskoj, koji ne samo riječima, već i djelima, pa i proračunskim stavkama, podupire rad udruga i obilježavanje ovakvih manifestacija.

– Mislim da možemo biti ponosni što ovdje u našoj Istri dosita i udruge antifašista i udruge branitelja zajednički polažu vijence na naša obilježja. Nema puno takvih primjera u Hrvatskoj. A to je zato što je to naš istarski duh, zajedništvo zato što su naši noni i pranoni još dvadesetih godina prošloga stoljeća ustali protiv fašizma od Proštinske bune, Labinske republike pa prema narodnooslobodilačkom ratu, a s druge strane najveći odaziv branitelja, mobilizacija za vrijeme Domovinskog rata je bio upravo u Istri. I zato takve datume doista treba održavati i njegovati sjećanje na njih, zaključio je župan.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Prigodnim su se riječima skupu obratili predstavnici Saveza antifašista RH Franjo Habulin, Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić, Saveza udruga J. B. Tito iz Istre Josip Hrvatin, te predstavnik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Mirko Buić. .

Svečanost su svojim nastupima uveličali Limena glazba KUD-a Matko Laginja iz Sv. Lovreča pod vodstvom dirigenta Petra Janka i folklorna skupina učenika Osnovne škole Poreč pod vodstvom učiteljice Marije Selar, a nakon tradicionalnog polaganja vijenaca i govora, na Rušnjaku je nastavljeno druženje građana, antifašista i simpatizera uz fažo i vino za sve, objavio je Grad Poreč.

Bon Jovi Tribute Band - Foto TZ Poreč PR

POREČKO LJETO: Ples na svili, koncert Bon Jovi Tribute Banda, gastro poslastica Pjat na molu…

Marinko Rade, Boris Miletić i Gordana Antić - Foto Istarska županija

Istarska županija osigurala sredstva za Tim za ranu intervenciju za djecu s neurorizičnim teškoćama