in

BADERNA: Uređuje se dom na Rušnjaku

Dom na Rušnjaku

U tijeku je obnova spomen doma na Rušnjaku kraj Baderne. Krajem prošlog mjeseca krenuli su intenzivni radovi na obnovi ovog, s godinama dosta oštećenog objekta. Radovi uključuju zahvate na svoj vanjskoj stolariji i vratima, skupa sa željeznom zaštitom, farbanje uz zamjenu oštećenih dijelova i fina podešavanja, te zamjenu svih unutrašnjih vratiju novima. Obnavljaju se i sve instalacije u WC-ima, gdje se postavljaju i nove sanitarije i pločice. Obavit će se i žbukanje i farbanje svih unutrašnjih zidova, te ojačavanje i farbanje drvenih stepenica, kao i drvenih klupa i podova. Radovi uključuju i sanaciju krovne terase, cjelokupnu obnovu elektroinstalacija, niz sitnih popravaka kao i cjelokupno čišćenje objekta. 

Planirani završetak radova je do kraja srpnja, do održavanja tradicionalnoga skupa na Rušnjaku.

Rušnjak je uređen krajem 1978. sa spomen-domom, podignutim po idejnom rješenju poznatog kipara i slikara Dušana Džamonje i projektu arhitekta Eliđa Legovića. Po dovršetku obnove unutarnjeg dijela ovog doma, prostor će biti ponovno dostupan za korištenje za različita društvena događanja i druženja, objavio je Grad Poreč.

Podsjetimo – svake godine krajem srpnja obilježava se obljetnica odlaska prve veće organizirane grupe partizana iz zapadnog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca. S Rušnjaka su otišli u Liku i Gorski Kotar u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji. Ove će se godine obilježiti 81. obljetnica.

kazalište učilište čin čin glumci predstava

Porečki dramski studio Čin čin u srijedu poziva na premijeru nove predstave

Bez vode 12. lipnja Labinci i Dvori