in

Bina-Istra povezana s HAC-om i ARZ-om: Od sada je moguće s jednim ENC-om bez zaustavljanja stići iz Pule do Zagreba

Ove godine do sredine rujna HAC bilježi gotovo 23.000 novih korisnika ENC-a, a Bina Istra 4.000.

Korisnici elektronske naplate cestarine (ENC) u Hrvatskoj više ne moraju imati dva uređaja ili se registrirati posebno kod svakog upravitelja kako bi se bez zaustavljanja vozili Istarskim ipsilonom i autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb. Naime, Istarski ipsilon je pod koncesijom tvrtke Bina Istra i dosad njezin sustav ENC-a nije bio interoperabilan sa sustavima HAC-a i ARZ-a, piše Večernji list.

ENC sustavi HAC-a i ARZ-a interoperabilni su već odavno. U Hrvatskoj je oko 566 tisuća korisnika ENC-a, od toga HAC-ovih 346.231, Bina Istra ih ima 120.000, a ARZ oko 100.000.

U Bina Istri i HAC-u objašnjavaju da svi sadašnji i novi korisnici ENC-a uz registraciju kreditne ili Inine kartice sad mogu putovati diljem Hrvatske bez potrebe za dodatnom registracijom svog ENC uređaja i potpisivanjem ugovora kod svakog upravitelja autocesta u RH, a i dalje će moći koristiti popuste kod svakog upravitelja. Za osobna vozila popusti iznose i do 30 posto za korištenje autoceste i do 50 posto za prolaz kroz tunel Učka.

– HAC je pristupio projektu kako bi se i korisnicima ENC-a operatera Bina-Istre pod istim uvjetima i pogodnostima omogućilo korištenje HAC-ovih i ARZ-ovih dionica. Isto tako i naši postpaid korisnici mogu bez dodatne registracije koristiti Istarski ipsilon. Radi se o malim, ali važnim poboljšanjima kako bi postojeći sustav učinili što efikasnijim i boljim za korisnike do uvođenja novog sustava beskontaktne naplate cestarine – kaže predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan.

Kako naglašavaju iz HAC-a i Bina Istre, uspostavljanje interoperabilnosti za ENC postpaid uslugu bitan je korak u povezivanju upravitelja autocesta u Hrvatskoj koji omogućuje korisnicima neometano i jednostavno putovanje, bez ikakvog fizičkog kontakta, a što je posebno bitno u današnjim uvjetima kad se cijeli svijet susreće s virusom COVID-19. To znači da se interoperabilnost odnosi samo na postpaid korisnike ENC-a, odnosno s trajnim nalogom, a njih je 50-ak tisuća.

Cijeli članak pročitajte na linku:

https://www.vecernji.hr/vijesti/od-sada-je-moguce-s-jednim-enc-om-bez-zaustavljanja-stici-iz-zagreba-do-pule-1433178

U Raši otrovane mačke, slučajem se bavi policija

policija mup ilustracija

POREČ/PAZIN: Talijan prodavao teretna vozila koja nikad nije isporučio