in

BIVŠI VATROGASAC S PSOM PUTUJE SVIJETOM: U globalnom eko pohodu posjetio i Novigrad

Foto: Grad Novigrad

Starsky&Hutch, kako ih zovu, na svom globalnom eko pohodu posjetili i Novigrad

Martin Hutchinson, 57-godišnji bivši vatrogasac iz engleskog Manchestera, koji je prije tri godine na ležećem triciklu krenuo iz Velike Britanije put – ni manje ni više no – Australije, posjetio je na svom proputovanju Hrvatskom nakratko i kolege iz novigradskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Neapolis.

Novigradski DVD-ovci Hutchinsona i njegova vjernog četveronožnog prijatelja Starskyja dočekali su srdačnom dobrodošlicom i prigodnim darovima, te mu pružili okrjepu i prenoćište na jednu noć. Dobrodošlicu u Novigrad neobičnom svjetskom putniku došao je izraziti i gradonačelnik Anteo Milos, koji je u društvu DVD-ovaca sa zanimanjem poslušao priču gosta iz Engleske, te motive njegova nesvakidašnjeg putovanja, objavio je Grad Novigrad na svojim stranicama.

Doznali su tako kako je Hutchinson na put oko svijeta krenuo s osnovnom namjerom da ukaže na potrebu očuvanja okoliša i potakne ljude da promišljaju i djeluju ekološki. Iza sebe već ima jednu ekološku misiju, na koju je krenuo iz Meksika 2006. godine, a potom u deset godina propješačio 34 tisuće kilometara kroz 21 zemlju. Nedugo nakon povratka s pješačkog podviga, krenuo je i na ovaj s ležećim triciklom. Do sada je na taj način prevalio 19 tisuća kilometara kroz Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg, sjevernu Italiju i Sloveniju, iz koje je došao u Hrvatsku. Posjetio je oko šest tisuća škola u kojima je djeci pričao o svojim iskustvima i opažanjima o klimatskim promjenama, te ih poučavao kako se prema okolišu treba odnositi s poštovanjem i pažnjom. 

Putovanje na triciklu trebalo bi trajati do 2030. kada Starsky&Hatch planiraju stići do Australije. „Ako baš i ne stignemo tamo, nije toliko važno, jer je naša glavna misija ukazivati ljudima diljem svijeta na to da je okoliš onečišćen više nego što mislimo i više nego što na prvi pogled izgleda“, veli Hutchinson.

Kad govori o svom podvigu uvijek govori u množini, jer – kako veli – on i Starsky su jedno! Mješanca labradora i border coolija sreo je u Portugalu, a ovaj od tada trčkara za njim na biciklu, ili se vozi na njegovu stražnjem dijelu. S obzirom na svoje prezime, vjernog četveronožnog prijatelja i pratitelja nazvao je Starsky, kao asocijaciju na dvojac iz poznate televizijske serije, kasnije i filma, Starsky&Hutch. 

Tijekom druženja sa svojim novigradskim domaćinima Hutchinson je pohvalio uređenost Novigrada, ali i istre i većeg dijela Hrvatske.

„Uistinu spadate među najčistije dijelove svijeta! Međutim, i kod vas ima stvari koje se mogu poboljšati. Na primjer, Starsky i ja prošli smo novigradskom plažom koja je bila čista i uređena, ali sam pažljivijim promatranjem pronašao sitne komadiće mikroplastike. Trebat će dodatni napori da se i ta ekološka prijetnja spriječi i ukloni“, upozorio je Hutchinson. 

Svojim je domaćinima prenio i kako nerijetko prespava u školama u kojima održi predavanja, spava i po crkvama, sportskim dvoranama, kod dobrih ljudi, ili u šatoru kojega nosi sa sobom. Često i vatrogasci u sredinama koje obilazi pokažu kolegijalnost, pa ga – poput novigradskog DVD-a – ugoste, okrijepe i osiguraju prenoćište. Kaže i kako se financira sam, od svoje ušteđevine, a to mu je sasvim dovoljno jer – kako veli – živi krajnje skromno. 

Dodao je da će snimiti video o pozitivnom primjeru Novigrada i njegovoj brizi za čistoću okoliša, te ga uz tisuće drugih videa prije toga, mahom ipak s negativnim primjerima, postaviti na internetski video servis YouTube, objavio je Grad Novigrad.

POREČ: Hana Gubić, Ava Asia Kanceljak i Mia Janko izvrsne na natjecanju Daleki Akordi

ZA USKRS NAJVIŠE TURISTA U ISTRI: Zbog kasnijeg termina ostvareno 90 posto više noćenja