in

Božinović: ‘Donijeli smo četiri odluke, od ponoći na snazi strože mjere‘

Foto Vlada RH

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je presicu u srijedu – u Zagrebu maske i na otvorenom.

– Imamo 47 posto zaraženih više nego prošli tjedan. Najniži incidenciju ima Istarska županija, a najvišu Primorsko-goranska županija. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1.460,8 što nas stavlja na 18. mjesto u EU. Što se tiče 14-dnevne incidencije trenutno smo na 12. mjestu u Europskoj uniji, rekao je Krunoslav Capak.

Zaključno s 30. ožujkom utrošeno je 463.003 doza, a cijepljeno je 374.399 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 287 228 osoba, dok je drugom dozom cijepljena 87.171 osoba.

Od ponoći strože mjere

– Primijetili ste da se cijeli posao oko mjera i aktiviranja jačeg stožera na županijskim razinama dinamizira u skladu s dinamikom epidemije koja je zabrinjavajuća. Stožer je donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Strože mjere donosimo na prijedlog županijskih stožera što se pokazalo kao dobar pristup. Stožer je produžio primjenu za tri odluke. Nije bilo izmjena oko odluke o radu trgovina i javnog prijevoza, ali ona je produžena.

Ovo su tri odluke koje su postrožene.

– zabrana treninga u zatvorenim prostorima osim za 1. i 2. drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše

– ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima

– privremena zabrana i ograničavanje prelaska preko granice RH – za ulazak u RH priznavat će se i brzi antigenski testovi, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju koja važi 180 dana, uređen je prelazak granice zbog turizma, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca.

Odluke stupaju na snagu sutra i trajat će najmanje do 15. travnja.

Što se tiče ove dvije županije u Dalmaciji, obvezno je korištenje maski na otvorenom s povećanim protokom ljudi, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, hrana i piće se može usluživati samo na otvorenom uz strogo pridržavanje mjera. Radno vrijeme casina i sličnih lokala do 20 sati. Škole stranih jezika ponovno prelaze online.

– Danas imamo ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Situacija je zabrinjavajuća u Sloveniji, ali ni u cijeloj Europi nije dobra situacija zbog čega se donose nove mjere, rekao je Božinović.

Božinović tvrdi da se odlukom o prelasku granice ne liberalizira mogućnost ulaska u zemlju, nego se primjenjuje širi krug dokaza o nezaraženosti.

– S obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama, ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku, rekao je ministar.

Nacionalni stožer: 2.623 nova slučaja zaraze, umrlo 19 ljudi

TAR: Iznenađenje za vrtićku djecu – Općina darovala velika čokoladna jaja