in

Božinović: Hrvatska će prva u EU nabaviti kanadere najnovije generacije

Kanader - Foto Arhiv MORH RH

Hrvatska ove godine ima 74 posto više požara nego u istom razdoblju lani, rečeno je u srijedu na sastanku u Divuljama kod Splita gdje je bilo riječi o smanjenju požarnog rizika na šumskim i poljoprivrednim zemljištima.

ministar božinović twitter
Ministar Božinović – Foto Twitter profil ministra

P​otpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da Hrvatska ima sreću da ima vatrogasnu zajednicu koja u kontinuitetu traje 150 godina te dodao kako su vatrogasci kroz to vrijeme organizirani da upravljaju sustavom, odnosno sa svime što je u vezi s požarima, a država je tu da im pomogne i rastereti ih svega što nije izravno vezano uz gašenje požara.

Ove godine Hrvatska ima povećan broj požara na otvorenom, požara raslinja, i to je skoro 74 posto više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Božinović te dodao da je to razlog sastanka u vatrogasnom središtu u Divuljama.

Najavio je da će slijedeći kanaderi koje će Hrvatska uzimati biti 100 posto financirani iz EU fondova i da će Hrvatska biti prva u nizu zemalja koja će biti opremljena kanaderima najnovije generacije.

-Mehanizam Europske unije donio je odluku da će se nabaviti novi kanaderi na razini Europske unije. Radi se o zajedničkoj nabavi što je u svakom slučaju za nas bolje, s obzirom na činjenicu da su kanaderi promijenili vlasnika. Ono što je dobro je da se Hrvatska ubacila u prvu skupinu zemalja članica koje su se prijavile za nabavu iz tog zajedničkog paketa i tu bi Hrvatska dobila dva kanadera. Međutim, činjenica je da u ovom trenutku proizvodnja nije krenula u punom opsegu pa bi oko 2026. godine mogao biti prvi rok za isporuku, rekao je Božinović, dodavši da će Hrvatska ponavljati zahtjeve.

Kanader - Foto Arhiv MORH RH
Kanader – Foto Arhiv MORH RH

Vučković: 50 posto novčanih sredstava iz opće korisnih funkcija šuma ide za protupožarnu zaštitu i razminiranje

​Ministrica poljoprivrede Marija Vučković​ je najavila da će analizirati podatke o napu​štenim zemljištima i o stanju šumske infrastrukture, te navela da da ukupno 50 posto novčanih sredstava iz opće korisnih funkcija šuma ide za protupožarnu zaštitu i razminiranje.

“U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, odnosno izmjenama i dopunama postoji mogućnost aktiviranja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili se ne odazivaju. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede ćemo dodatno razmotriti mogućnosti koje proizlaze iz te odredbe”, kazala je.

Sezona je za vatrogasce i tehniku vrlo iscrpljujuća, ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te napomenuo da je prije dva dana bilo 39 požara na otvorenom prostoru za koje nitko nije znao​ jer su brzo ugašeni.

Izvor Vlada RH

Ilustracija - Foto TZ Tar-Vabriga

TAR: Utopio se muškarac. Nisu ga uspjeli reanimirati

škola tuš antona štifanića

POREČ: TUŠ A. Štifanića popunio sva mjesta za kuhare, konobare, hotelijerske tehničare i komercijaliste