in

Božinović o Istri: O strateškim pitanjima ne odlučuje se na lokalnoj razini

Davor Božinović/Twitter

– Ne može niti jedan Stožer odlučivati o tome kad će primjenjivati neke mjere, pogotovo mjere popuštanja. Nije problem lokalna inicijativa, međutim, kad se najavljuju neke mjere, onda ih je dobro iskomunicirati s nacionalnim Stožerom, i to prije. To je jedini ispravan put, poručio je Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj se, među ostalim, raspravljalo i o najavama istarskog Stožera o otvaranju ugostiteljskih terasa 1. ožujka.

Božinović je na današnjoj konferenciji rekao kako je lokalni stožer jučer ipak dodatno pojasnio da će taj zahtjev uputiti nacionalnom Stožeru.

Osvrnuo se i na tvrdnje za istarski i primorsko-goranski stožer da su njihove izjave o ublažavanju mjera politikantstvo i bildanje mišića.

– Mislim da sam u nekoliko navrata spominjao da je to odgovor koji je diplomatski i neko blago upozorenje. Očito je to bilo dovoljno da iz svega toga ispadne naslov i da se potencira oštar sukob između nacionalnog Stožera i stožera u dvije županije. Nije problem lokalna inicijativa, ali kad se najavljuju nove mjere, potrebno ih je iskomunicirati sa stožerom. Ne možete o strateškim pitanjima, recimo uporabi nekog cjepiva, odlučivati na lokalnoj razini i da se ne konzultira nacionalni Stožer, rekao je.

– Kod otvaranja automat-klubova i kasina, mjesta za klađenje, za koja smo rekli da se otvaraju, ali ne uz korištenje ugostiteljskih usluga. Rekli smo pozadinu te odluke, koji je to rizik i da on nije prevelik u kontekstu nemogućnosti da se tamo ne koriste ugostiteljske usluge jer je bio prigovor da se mogu otvarati kasina, a ne mogu kafići. Kazao sam i ekonomsku pozadinu te odluke. Rekao sam i da su nam kolege iz regionalnih i županijskih stožera kazali da se i njihovi epidemiolozi slažu s time da to nije prevelik rizik. Na to sam ih pitao, kad znaju koliki je to dio koji opterećuje proračun, jesu li možda spremni snositi sami financijsko pokriće odluka u smislu koncesija, isplata naknada za zaposlene, i tu je nastao muk, rekao je Božinović.

Naglasio je da je Stožeru u interesu da otvori aktivnosti koje su bitne i da se pripremimo za turističku sezonu, objavio je HRT.

Poreč: asfalt i nova javna rasvjeta u Brčićima, u Kukcima i Blagdanićima, uskoro i u Fuškulinu, Varvarima i Baderni

POREČ: Otvorene prijave za edukaciju za računovođu u Učilištu